Zout is een van de belangrijkste smaakmakers. Het wordt niet alleen voor hartige gerechten gebruikt; ook in zoete gerechten haalt het de smaak op.

Altijd droog zout

Bewaar de zoutpot vlak bij de Aga of zelfs op de Aga: zo blijft het zout altijd mooi droog en korrelig. In kleinere zoutvaatjes kun je een paar ongekookte rijstkorrels stoppen om het zout droog te houden.
Zout dat je ergens anders bewaart, bijvoorbeeld een onaangebroken pak zout uit de kelder, trekt al gauw vocht aan. Je hoeft het pak niet weg te gooien als het één grote klont zout is geworden: doe het over in een schaaltje en laat het achter op de Aga drogen tot het weer mooi korrelig is. Af en toe omscheppen.

Soorten zout

Er zijn nogal wat soorten zout. Dit zijn de meest bekende:

  • Keukenzout (natriumchloride): de meest gebruikte zoutsoort. Aan dit zout wordt vaak kaliumjodide toegevoegd (dat jodiumtekorten helpt te voorkomen) en soms ook een antiklontermiddel.
  • Inmaakzout: bevat geen jodide en geen antiklontermiddel. Dit zout wordt ook wel kosjer zout genoemd.
  • Pekelzout: een mengsel van nitraat, nitriet en keukenzout, dat veel wordt gebruikt bij het maken van vleeswaren en paté’s; de vleeskleur blijft dan mooi rood.
  • Zeezout: wordt uit oceaanwater gewonnen. Soms wordt het gezuiverd, soms ook niet; het heeft dan een grauwe kleur. Doordat het meestal sporen magnesium en kalium bevat, kan het iets bitterder smaken.
  • Fleur de sel: grote, platte kristallen die in zoutpannen geoogst worden. Het wordt voornamelijk gebruikt om een gerecht op het laatste moment smaak en een iets knapperiger textuur te geven.
  • Kruidenzout: meestal zeezout, aangevuld met verschillende kruiden en/of specerijen.
  • Zoutvervangers: vervangen een deel van de natriumchloride door kaliumchloride. Het is niet zo zout als gewoon keukenzout en het heeft vaak een bittere nasmaak.

Alle soorten zout smaken ongeveer hetzelfde, vooral als je ze door het eten mengt, maar de grootte van de kristallen kan een ander mondgevoel geven, denk daarbij bijvoorbeeld aan grof zeezout op een focaccia