In december wordt het huis weer in warme, winterse sferen gehuld en het is fijn om in deze tijd van het jaar weer aan mooie decoraties voor Kerstmis te beginnen. Met behulp van de Aga zijn er heel wat sfeervolle, natuurlijke decoraties te maken.

Dennenappels

De dennenappels die je nu buiten vindt, zijn allemaal gesloten. Ze gaan weer open staan als je ze in de warmhoud- of kookoven droogt of achter op de Aga legt. Als ze goed droog zijn en weer mooi openstaan kun je ze desgewenst kleuren met een dun laagje goud- of zilverkleurige spuitlak. Ze staan decoratief in een mooie schaal, maar het is ook leuk om er een kerstlint aan te maken en zo een bosje dennenappels bij elkaar op te hangen.

Slingers

In Amerika wordt de kerstboom vaak voorzien van popcorn- en/of cranberryslingers. Popcorn maak je heel gemakkelijk door 1 à 2 eetlepels pofmaïs op een velletje Bake-O-Glide op de sudderplaat te leggen. Sluit de deksel en wacht tot het ploffen ophoudt. Dat duurt zo’n 7 minuten. Rijg de popcorn met een stopnaald aan een dikke katoenen draad. Wissel de popcornkorrels voor een kleurig effect af met cranberry’s. Ook rode pepertjes kun je aan een draad rijgen en ter decoratie boven de Aga hangen.

Gedroogde sinaasappelschijfjes

Voor in de kerstboom en in kerststukjes zijn gedroogde sinaasappelschijfjes erg mooi. Schaaf of snijd overdwars dunne schijfjes van een sinaasappel en leg de schijfjes in een crispy-mandje in de warmhoud- of kookoven. Laat ze liggen totdat ze door en door droog zijn, anders gaan ze schimmelen. De schijfjes kunnen opgehangen worden aan rood-wit keukentouw of ongekleurde raffia, maar je kunt ze voor een lekker geurtje ook samenbinden met kaneelstokjes.

Groepjes dennenappels staan samen met gedroogd fruit en specerijen (bijvoorbeeld kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels) mooi rond een kandelaar of op een bord met kaarsen.