Het is niet echt een geheim dat ik het niet zo heb op pannen met een antiaanbaklaag. Een pan met een antiaanbaklaag kan namelijk niet op hoog vuur en/of de hete plaat gebruikt worden. Veel mensen weten dit niet en die stoken hun pannetje lekker heet op. Binnen een paar jaar kun je je pan dan weggooien, want de antiaanbaklaag is weg of laat los. En waar is die laag dan gebleven? Juist, in je buik, niet erg gezond dus. Daar komt nog eens bij dat de productie van de antiaanbaklagen veel milieuproblemen geeft. Dus het is dus niet alleen slecht voor het milieu en je gezondheid, maar ook nog voor je portemonnee, want je blíjft antiaanbakpannen kopen. Cooker at Home heeft deze pannen dan ook niet in het assortiment opgenomen, maar naar goede alternatieven gezocht.

Op de juiste manier gebruiken

Ook zonder een antiaanbaklaag kun je prima bakken zonder dat het voedsel aan je pan blijft kleven. Je hebt gewoon een goede koekenpan nodig die je op de juiste manier gebruikt. In de meeste gevallen betekent dit: de pan goed voorverwarmen. De beste koekenpannen zijn gietijzeren pannen of roestvaststalen pannen van Demeyere. Zo’n pan hoef je maar één keer in je leven aan te schaffen, want hij gaat levenslang mee. Ook je kleinkinderen kunnen nog steeds gebruikmaken van zo’n pan, want er kan eigenlijk niet kapot aan.

Skillets

Wat zijn handige koekenpannen in het gebruik? Zelf werk ik het liefst met gietijzeren koekenpannen. Cooker at Home heeft de skillets van Le Creuset in het assortiment. Waarom deze? Le Creuset heeft natuurlijk uitstekende gietijzeren pannen. De meeste koekenpannen hebben echter lange stelen. Die zijn niet echt handig als je de pannen in de oven zet. Skillets hebben korte stelen, dus die passen altijd goed in de oven met nog ruimte voor een pan of schaal ernaast. De skillets zijn er in 16, 20, 23 en 26 cm. De skillet met de grootste maat heeft wat hogere zijkanten dan de andere drie.

Koekenpannen met twee handvatten

Andere koekenpannen die prettig zijn in het gebruik zijn koekenpannen die aan twee kanten een handvat hebben i.p.v. een steel, want ook deze passen goed in de oven. De koekenpannen met twee grepen zijn er van Le Creuset en van Demeyere. Ook deze pannen moeten altijd voorverwarmd worden om te voorkomen dat ze gaan kleven. Zo heeft LeCreuset bijvoorbeeld Tarte Tatin-pannen  van 24 of 28 cm Ø, die uitstekend bakken, goed in de oven kunnen, leuk op tafel staan en die je ook mooi als ovenschaal kunt gebruiken (en waar je natuurlijk ook nog zo’n overheerlijke Tarte Tatin in kunt bakken). Wil je een nog grotere maat of gebruik je liever roestvast staal, dan zijn de multifunctionele bakpannen van Demeyere een goede keuze. Deze zijn er van 28 cm en zelfs van 32 cm. De multifunctionele bakpan van 32 cm heb ik zelf ook in het gebruik. In deze pan kun je echt lekker veel tegelijkertijd bakken en hij is ook heel geschikt als paëllapan. De pan van 32 cm kan op de bodem van de braadoven staan, maar niet op een rooster; dan raken ze zijkanten van de pan verstrikt in de richels van de oven. Dat is echter geen probleem, want om te bakken zul je de pan altijd op de kookplaten of op de bodem van de braadoven zetten. Ook de multifunctionele bakpannen van Demeyere zijn goed als ovenschaal te gebruiken.

Tip: Vind je de gietijzeren steel van de skillet soms te heet? Dan kun je deze beschermen met een pan handle cover.