In de koudste maanden van het jaar is het heerlijk als er een warme Aga in de keuken staat die ons niet alleen voorziet van een aangename omgevingswarmte maar ook van warme en droge kleding en schoenen, handdoeken, kruiken e.d.

Snel weer warme voeten

Zet de pantoffels lekker in de warmhoudoven als je weggaat. Als je dan vanuit de kou weer binnenkomt, heb je zo weer lekker warme voeten. Als je geen warmhoudoven hebt, leg ze dan omgekeerd op de deksel van de sudderplaat. Leg je er een paar sokken bij, dan wordt het helemaal genieten … Heerlijk ook na het schaatsen en sleetje rijden!

Buitenkleding voorverwarmen

Voordat je de kou in gaat, kun je de das, muts en handschoenen voorverwarmen op de Aga. Vooral kinderen zijn dol op een paar lekker voorverwarmde wanten. En natuurlijk zijn je warme winterwolletjes op de Aga ook snel weer warm en droog als je thuiskomt. Je natte paraplu hang je gewoon even aan de stang van de Aga.

Warme kruikjes

Pittenkruikjes (zakjes met kersenpitten erin) kun je permanent bewaren in de warmhoudoven. ’s Ochtends rechtstreeks uit bed weer in de oven; ’s avonds klaar voor gebruik. Door de permanente warmte slijt de stof van de pittenkruikjes wel iets sneller. Ook stalen babykruiken kun je goed in de oven bewaren, mits de oven niet warmer is dan 100 °C. Doe de kruiken rechtstreeks uit de oven in een kruikenzak, want ze worden enorm heet. Ook heerlijk voor volwassenen trouwens …

Droge schoenen en laarzen

Voetbalschoenen en sportschoenen die nat van regen en sneeuw uit de sporttas komen, droog je gemakkelijk aan de stang van de Aga door de veters boven de stang aan elkaar te knopen. Leren schoenen moet je, normaal gesproken, niet bij warmte laten drogen, want dan kan het leer barsten. De Aga geeft echter zo’n zachte warmte af dat je natte leren schoenen met een gerust hart voor de Aga kunt laten drogen. Natte schoenen, met daarin stevige proppen krantenpapier gepropt, kun je ook te drogen zetten in de warmhoudoven.