Heb je familie of vrienden met een open haard, dan zijn ze vast blij met deze geurige dennenappels waarmee je razendsnel een vuurtje aanmaakt. Met de vuurstarters kun je ook de houtkachel of een vuurkorf aansteken.

Zelf vuurstarters maken

Zoek mooie dennenappels in het bos en doe ze in de grote braadslede. Zet de braadslede op de warmhoudplaat of op de kookplaatdeksel en laat de dennenappels drogen totdat ze mooi open staan en kurkdroog zijn. Als je de braadslede op een deksel van de Aga zet, leg er dan wel een doek of een Chef’s Pad onder.

Doe restjes kaars in een oude maatbeker, in een schoon conservenblik of in een glazen pot. Zet de pot in de warmhoudoven om het kaarsenvet te laten smelten. Heb je geen warmhoudoven, dan kan het ook in de kookoven. Voor een lekker geurtje voeg je desgewenst wat druppeltjes etherische olie aan het gesmolten vet toe.

Als je dat handig vindt kun je een touwtje of ijzerdraadje aan de gedroogde dennenappels maken, gewoon door het vast te draaien tussen de schubben van de dennenappel.

Als het gesmolten kaarsenvet uit de oven komt, is het nog wat heet. Het kaarsenvet blijft beter aan de dennenappels plakken als het weer ietsje afgekoeld is. Doop de dennenappels in het gesmolten vet. Dat kan gewoon met je handen, maar als je dat prettiger vindt, kan het ook met een tangetje of met het draadje dat je erom gewikkeld hebt. Je kunt de dennenappels helemaal onderdompelen, maar tot de helft in het vet gedompeld zien ze er ook heel leuk uit.

Na het onderdompelen laat je de dennenappels op een oude krant of op een vel Bake-O-Glide drogen. De laag kaarsenvet wordt dikker als je de dennenappels meermalen in het kaarsenvet doopt. Laat ze tussendoor dan steeds goed drogen. De dennenappels op de foto heb ik drie keer in het kaarsenvet gedoopt. Als je vet nog erg heet is, moet je de dennenappels er wat vaker in onderdompelen om een mooi laagje te krijgen.

Ik heb hier gewoon wit kaarsenvet gebruikt, maar wil je gekleurde vuurstarters dan gebruik je natuurlijk gekleurde kaarsenrestjes. Je kunt je witte kaarsenvet ook kleuren door een wascokrijtje mee te smelten.

Niet alleen handig, ook nog mooi om te zien!

De vuurstarters zijn niet alleen handig; in een leuk mandje of doosje zien ze er ook nog eens decoratief uit. Het is bovendien echt een leuk cadeautje.