Vlees grillen gaat het beste in een gietijzeren grillpan, want gietijzer is bestand tegen de hoge temperaturen van de hete kookplaat die nodig zijn om vlees te grillen (een antiaanbakpan is niet bestand tegen de temperatuur van de hete plaat). Een grillpan heeft opstaande richeltjes die een patroontje in het vlees branden. Zodra de richeltjes mooi in het vlees staan, kun je het vlees een kwartslag keren, dan ontstaat een ruitjespatroon. Helaas heeft Aga geen gietijzeren pan meer in het assortiment, maar Le Creuset en Staub bieden ook uitstekende grillpannen.

Goed verhitten

Vlees grillen gebeurt altijd op een hoge temperatuur. Daarom verwarm je pan altijd eerst voor in de braadoven totdat hij goed heet is. Doe dit minimaal tien minuten. Het kan geen kwaad om een gietijzeren pan langer in de braadoven te laten staan, want die kan er tegen. Zet de pan daarna op de hete plaat en laat hem nog eens goed doorwarmen: de hete plaat is immers nog warmer dan de braadoven, en om goed te grillen is een hele hete pan nodig. Heb je geen braadoven ingeschakeld, laat de pan dan goed op de hete plaat doorwarmen.

Vet het vlees in met wat olie. Vet niet de pan in, want het verbrandende vet zou dan enorm gaan walmen. Als het vlees een randje vet heeft, kun je ook daarmee de pan wat invetten; bestrijk echter alleen het gedeelte waarop het vlees komt te liggen. Als het vlees aan het grillen is, probeer het dan niet met de spatel of de vleestang van de bodem los te trekken. Zodra het vlees klaar is om omgedraaid te worden, laat het vanzelf los.

Dunne lapjes vlees worden maar aan één kant gegrild, dikkere lappen moeten aan beide kanten gedaan worden. Zodra de ene kant klaar is, keer je het vlees om en dan verplaats je de grillpan naar de bodem van de braadoven (voor sommige Aga-modellen op het bodemrooster), waar het vlees nog even door kan garen. Wil je het vlees van binnen rosé of rood houden, dan kun je ook kiezen om de pan in de bak- of kookoven te zetten. Zet het vlees achter in de oven, zodat de eventuele spetters de ovendeurtjes niet zo vies maken.

Houd de kookplaatdeksel schoon

Vlees in een grillpan kan spatten. Wil je de binnenzijde van de deksel schoon houden, dan kun je er een natte theedoek voor hangen, de koude plaat ervoor zetten of je gebruikt het Splash Shield, de spatlap die je na gebruik gemakkelijk schoon veegt.

Gietijzer inbranden

Een ongeëmailleerde gietijzeren grillpan bereid je op zijn taak voor door hem in te branden – seasoning wordt dat op z’n Engels genoemd. Doe een dun laagje neutrale olie in de pan en zet hem een nachtje in de kookoven. Veeg de olie daarna met een keukenpapiertje eruit. De olie vormt zo een soort antiaanbaklaagje, dat door het gebruik steeds beter wordt. Maak de pan na gebruik niet met sop schoon, maar veeg hem gewoon met een keukenpapiertje uit; de pan bouwt zo een steeds betere antiaanbaklaag op. Is de pan een keer aangebakken, gebruik ook dan geen sop, maar laat de pan met water weken.