Vadouvan is een sterk geurend kruidenmengsel afkomstig uit India. Er zijn heel veel variaties op dit kruidenmengsel, want elke regio – en soms zelfs elke familie – heeft zijn eigen recept voor vadouvan, dat van moeder op dochter wordt doorgegeven. Meestal bevat de vadouvan kruiden als kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad en komijn, en het bevat altijd knoflook en sjalotten. Deze ingrediënten worden met toevoeging van olie tot bollen gevormd en deze worden in de zon gedroogd, gefermenteerd eigenlijk. Het is geen droog kruidenmengsel, maar het oogt als een wat ‘vochtige’ mix van kleine stukjes blad. Het is 100% natuurlijk en er worden geen additieven aan toegevoegd. Vadouvan is ook in droge poedervorm verkrijgbaar, maar je kunt je wel voorstellen dat de ‘natte’ mix veel krachtiger en geuriger is dan de gedroogde. De rijke smaak en geur van vadouvan is heel kenmerkend. Pittig, iets zoetig en rokerig wordt vaak gezegd. Zelf vind ik het meer een soort aardse geur en smaak hebben, een beetje in de richting van paddenstoelen en truffels.
De vadouvan strooi je meestal niet puur ergens overheen, maar je laat het in olie of vloeistof trekken, zodat de complexe smaak zich goed kan ontwikkelen. Je stopt het bijvoorbeeld in een thee-ei en laat het in een stoofpot of bouillon mee trekken. Ook kun je er vadouvanolie van maken, die je gebruikt om allerlei gerechten mee op smaak te brengen.
Vadouvanolie maken
Verwarm 2 eetlepels olie in een pannetje op de sudderplaat. Voeg 1 à 1½ eetlepel vadouvan toe en bak dit zacht totdat de geur van de vadouvan goed los komt. In keukentermen heet dit ‘myoteren’. Voeg dan 1½ dl olie toe en verwarm dit. Laat 5 minuten op de sudderplaat of op laag vuur trekken. De hele keuken ruikt nu heerlijk naar vadouvan! Zet de pan van het fornuis af en laat de vadouvanolie afkoelen. Als hij afgekoeld is, zeef je de olie. Maak deze olie altijd een dag voordat je hem gaat gebruiken, dan kan de smaak er goed door trekken.
Enkele toepassingen met vadouvanolie:
- Kook groente beetgaar en bak ze even op met vadouvanolie. Lekker met selderij, pastinaak, schorseneren, pompoenen en spruiten.
- Breek kruimig gekookte aardappelen open, bestrooi ze met vers zeezout en besprenkel ze met vadouvanolie.
- Maak op de normale manier mayonaise, maar vervang een gedeelte (zoveel als je lekker vindt) van de zonnebloemolie door vadouvanolie. Vadouvanmayonaise wordt vaak geserveerd bij schaal- en schelpdieren
- Druppel wat vadouvanolie op gegrilde lamskoteletjes.
- Laat gamba’s of coquilles in vadouvanolie marineren en grill ze daarna kort in goed hete grillpan.
- Bak wat kipfilétjes in vadouvanolie. Snel, gemakkelijk en overheerlijk.
- Gebruik het als vervanging van de traditionele currymengsels in curryschotels.
Vadouvan is verkrijgbaar bij de toko, Hanos, Sligro en via www.vanillaventure.nl.