Heb je tomaten uit eigen tuin of kas? Heerlijk, maar soms zijn ze allemaal tegelijk rijp, en daar valt soms niet meer tegenaan te eten. Wil je deze zondoorstoofde overvloed bewaren voor een later tijdstip, dan is het leuk om je eigen zongedroogde (nou ja, eigenlijk ovengedroogde) tomaten te maken. Dit is ook lonend als je bijvoorbeeld op de markt goedkoop aan lekkere verse tomaten kunt komen.

Tomaten drogen in een crispy-mandje

Het handigste droog je tomaten in een crispy-mandje. Dat is een mandje van het merk Bake-O-Glide. Als je zo’n mandje op een ovenrooster zet, kan de lucht aan alle kanten bij de tomaten komen, zodat de producten in het mandje mooi gelijkmatig drogen. Omdat tomaten nogal vochtig zijn, is het handig om een vel Bake-O-Glide op de bodem van de oven te leggen, zodat het eventuele vocht uit de tomaten de ovenbodem niet verontreinigt. (Voor Aga’s met een verwarmingselement in de ovenbodem geldt dat je het velletje Bake-O-Glide beter op het bodemrooster kunt leggen.)

Werkwijze

Je kunt gewone tomaten nemen, maar ook kerstomaatjes. Snijd de tomaten in partjes of halveer ze. Leg ze in het crispy-mandje met de aangesneden kant naar boven. Maal er desgewenst zout en peper naar smaak over. Takjes tijm of rozemarijn geven er ook een lekke smaakje aan. Je kunt hele takjes tussen de tomaten leggen, maar je kunt ook de blaadjes/naaldjes van de takjes halen en die over de tomaten strooien. Een enkel korreltje suiker op de tomaten haalt de zoete smaak van de tomaten nog eens extra naar boven. Wil je veel tomaten drogen en optimaal van de ovenruimte gebruik maken, dan passen er in de breedte precies twee crispy-mandjes achter elkaar in de oven.

Welke oven kun je het beste gebruiken? De koelste! Dus als je een warmhoudoven hebt, heeft die de voorkeur boven de kookoven, want hoe langzamer het droogproces verloopt, hoe beter. Heb je geen warmhoudoven, dan kun je de kookoven gebruiken, dat werkt ook prima. Geen warme Aga-ovens? Dan kies je gewoon de koelste temperatuur die je voor je oven kunt instellen.

Hoe lang de tomaten precies in de oven moeten, hangt af van de oven die je gebruikt en van het vochtgehalte van de tomaten. In de kookoven heb je misschien aan twee uur al genoeg, maar in de warmhoudoven kunnen ze soms wel een hele nacht staan. Dus houdt dat gewoon zelf in de gaten. Tomaatjes moet je niet geheel uitdrogen, ze moeten nog een beetje in te drukken zijn. Bewaar de gedroogde tomaatjes in olijfolie.