Skip to content
Cooker at HomeCooker at Home
  • Menu
  • Fornuizen
  • Cookware
  • Workshops
  • Recepten
    • Videorecepten
  • Tips
  • Contact
    • Nieuws
  • Winkelwagen

    Geen producten in je winkelwagen.

Aga ombouwen naar elektrisch

Een traditionele warme gas-Aga verbruikt al snel zo’n 2000 tot 2500 m3 gas per jaar als je hem altijd aan hebt staan. In het verleden was dit nooit zo’n probleem, aangezien we in Nederland weinig voor gas betaalden. Maar nu [...]

Elektriciteitsverbruik van een Aga

Het stroomverbruik van een Aga hangt af van het model dat je hebt en de manier waarop je de cooker gebruikt. Over het algemeen verbruiken de nieuwere modellen, zoals de eR3 en de eR7, minder energie omdat bij deze modellen [...]

Sabayon    

Een sabayon is een zoete, schuimige wijnsaus gemaakt van wijn, suiker en eidooiers. Sabayon kan onderdeel van een nagerecht zijn, bijvoorbeeld als het als saus over zacht fruit wordt gegoten, maar het kan ook als zelfstandig dessert worden opgediend, zoals [...]

Chocoladedecoraties spuiten met een cornetje

Een cornetje is een klein zelfgevouwen spuitzakje van vetvrij papier / bakpapier. Als je de slag eenmaal te pakken hebt, draai je in een paar seconden een cornetje dat je kunt gebruiken om een gerecht te garneren. Je kunt met [...]

Stapelbare braadpannen

Wil je optimaal gebruik maken van de ruimte in je Aga-ovens, dan zijn stapelbare pannen een must. Deze gietijzeren pannen zijn er in twee maten: 20,5 en 24,5 cm doorsnede, en ze zijn er in twee kleuren: glanzend grijs met [...]

Feest voor vogels

Een aantal jaren geleden mochten de vogels in onze tuinen blij zijn als ze de broodkruimels uit het uitgeklopte tafelkleed van het grasveld konden pikken. Tegenwoordig is er een keur van lekkernijen voor de wintergasten, zoals noten- en pittenmengsels, pindanetjes [...]

Grano Duro? Grano tenero?

Zelf pasta maken is een leuk karweitje. Niet op de doordeweekse dinsdag als je om 18.00 uur uit je werk komt en ook niet als er drie hongerige kinderen aan je schort lopen te trekken, maar wel als je een [...]

Vuurstarters, een winters cadeautje

Heb je familie of vrienden met een open haard, dan zijn ze vast blij met deze geurige dennenappels waarmee je razendsnel een vuurtje aanmaakt. Met de vuurstarters kun je ook de houtkachel of een vuurkorf aansteken. Zelf vuurstarters maken Zoek [...]

Speculaasweetjes

Het recept voor speculaasdeeg vind je in het Aga Basiskookboek op bladzijde 235 of op de receptvideo Speculaaspop. Speculaaskruiden In speculaasdeeg gaan speculaaskruiden. Die zijn kant en klaar te koop, maar je kunt ze ook zelf samenstellen. Elke speculaaskruidenfabrikant en [...]

Amandelmelk

Omdat steeds meer mensen de laatste jaren ervoor kiezen geen zuivel meer te drinken, zijn allerlei notenmelken in opkomst. De bekendste hiervan is wel de amandelmelk. Waarom amandelmelk? Wat zijn de voordelen van amandelmelk? Steeds meer mensen kunnen – vanwege [...]

Was drogen op de Aga

Echte Aga-enthousiastelingen maken zoveel mogelijk gebruik van de warmte van de Aga. Een goede manier om de warmte van de cooker tussen de maaltijden door en ’s nachts optimaal te gebruiken is door de was op de Aga te drogen. [...]

Roken op de Aga

Heerlijk vind ik het, versgerookte kip of zalm, zachtgerookte groente en knapperige gerookte noten. Op een gasfornuis lukte dat altijd uitstekend met zo’n rechthoekig metalen rookoventje. Maar op de Aga bleef het klungelen: ik heb wat afgedokterd met de verschillende [...]

Baking soda

Steeds vaker kom je in recepten het rijsmiddel baking soda tegen. Baking soda is een zoutverbinding die al eeuwen gebruikt wordt. Het is een wit poeder, smaakt zoutig en is licht alkalisch. In Nederland maken we veel gebak met bakpoeder, [...]

Woksauzen

Een wokgerecht heb je meestal zó gemaakt en – omdat het meestal veel verse groenten bevat – is een wokschotel ook nog een lekkere en gezonde maaltijd! Voor de smaak gooien veel mensen er dan nog een woksausje uit de [...]

De GoHook / CookHook

Een hele tijd was de zwarte GoHook (vroeger CookHook geheten) niet meer leverbaar. Her en der was hij nog wel verkrijgbaar in fluor-roze, neon-oranje en pijn-aan-de-ogen-doend-geel, maar dat soort kleurtjes wil je nou niet echt aan de stang van je [...]

Currypasta

Een lekkere curry staat of valt met de kruiden die je ervoor gebruikt. Meestal zijn dat er nogal wat en je zult dus voor elke curry die je bereidt weer je hele kruidenplankje moeten plunderen. Best wat werk, want elk [...]

Sliertjes en spiraaltjes

Heb je de chioggia-salade uit de Recepten-rubriek al gemaakt? Of heb je nog geen sliertjesmaker? De spiraalvormige bietjes in de chioggiasalade werden gemaakt met de spiralizer. De spiraalvormige groenten zijn tegenwoordig erg trendy. En niet voor niks: ze zien er niet [...]

Rode-peper-karweitje

Dubbel balen. Regelmatig gebruik in een rood pepertje in het eten. Als ik bij de supermarkt boodschappen doe, moet ik daarvoor altijd een verpakking met drie pepertjes kopen. Aangezien de twee overige pepertjes binnen twee à drie dagen verschrompeld zijn, [...]

Vanille

De geur van vanille neemt me altijd mee terug maar mijn jeugd: de lammetjespap waar ik zo dol op was, geurde hevig naar vanille. Ken je die pap nog? Het was pap gemaakt van melk en bloem, op smaak gebracht [...]

Het eerste Nederlandse Aga-kookboek

Van Nellie, een lieve oudere dame uit Nijmegen, kreeg ik het eerste Nederlandse Aga-kookboek uit 1939. Toen zij jong was, werd bij haar thuis een Aga geïnstalleerd en het bijbehorende kookboek is altijd bewaard gebleven. Het kookboek werd destijds geschreven [...]

Kefir

Wat al te veel lekkere hapjes gehad met Kerst en Nieuwjaar? Dan wordt het nu weer tijd voor iets gezonds. Zure melkproducten zijn goed voor je darmflora en als je darmflora in orde is, heb je een betere weerstand. In [...]

Natuurvoeding

Het was even stil met de info van Cooker at Home. Alle tijd die ik naast mijn werk nog over had, ging naar de studie Natuurvoedingsadviseur. Het was even loeihard werken, maar ik heb het examen gehaald! Het viel niet [...]

Fruitleer

Wát een appeloogsten dit jaar! Zelfs wíj hebben een paar appeltjes aan onze kleine boompjes. Veel appelboombezitters zitten nu met een overschot aan appels. En na de appelchips en de appelstroop wil je misschien wel eens een keer wat anders [...]

De ovenplank

De ovenplank is een cederhouten plank waarmee je gerechten in de oven een subtiel houtachtig, rokerig aroma geeft. Voedsel dat op de ovenplank wordt bereid, blijft lekker sappig. Door verhitting in de oven geeft de plank de geur van het [...]

De theetuin

Theeblaadjes komen van de theeplant Camellia sinensis. De verschillende theesmaken ontstaan door verschillen in oorsprong, het moment van plukken en de manier waarop de theebladeren behandeld worden. Ook groene en witte thee komen van de theeplant. De naam ‘thee’ is [...]

Marinades

Juli, volop zon, hier is het op het ogenblik 34 °C (dus waarom zit ik eigenlijk achter de computer?). Waarschijnlijk hebben jullie, net als ik, weinig zin om achter het fornuis te staan. Dus straks gaat de barbecue aan. Ik vind [...]

Springvorm of niet?

Volledig ingeburgerd, die springvorm. Handig ook: na het bakken clip je de buitenrand los en – als je taart niet plakt tenminste – dan staat je culinaire creatie mooi op de bodem van de springvorm te pronken. Waren de springvormen [...]

Vlierbloesemsiroop

In juni zie je ze volop staan langs bosranden, in bermen en langs wandel- en fietspaden: de grote, roomwitte bloemschermen van de vlier. Die vlierbloesem is niet alleen heerlijk zoet geurend, maar ook nog eetbaar! Bekende gerechten met vlierbloesem zijn [...]

Tofu

Het is nou niet echt iets om opgewonden over te raken, zo’n blok tofu. Het heeft de naam saai te zijn en nergens naar te smaken. Klopt, een blok tofu heeft inderdaad van zichzelf geen sprankelend en verrassend smaakje, maar [...]

Kombu

In de vorige Tip las je al het een en ander over umami. Eén van de grootste leveranciers van umami is kombu. Kombu is een zeewier dat oorspronkelijk uit Japan kwam, maar nu in meer Aziatische landen wordt gekweekt en [...]

Umami

Wat proef je eigenlijk als je een hap neemt? Iedereen kent wel de vier basissmaken: zoet, zout, zuur en bitter. Maar toch kun je niet alles wat je proeft omschrijven met een van deze basissmaken of een combinatie ervan. Tot [...]

Milkshake

Nu er zo veel heerlijke en gezonde smoothies zijn, raken de ouderwetse milkshakes een beetje op de achtergrond. Maar met de steeds hoger wordende temperaturen in de zomermaanden zouden ze toch weer wat meer uit het vergeethoekje gehaald moeten worden, [...]

Chocoladeweetjes

‘Chocolate comes from cocoa, which comes out of a tree. That makes it a plant. Therefore chocolate counts as salad.’ De verschillende soorten chocolade worden ingedeeld op basis van hun cacaopercentage, suiker en melkpoeder. Melkchocolade bevat minimaal 30% droge cacao- en [...]

Egg  coddlers

Alleen het woord ‘coddler’ heeft al iets ouderwets gezelligs, en dat is precies wat een egg coddler is: een traditionele Engelse manier om een eitje te pocheren en te serveren. Een coddler is een klein porseleinen potje, meestal uitbundig versierd [...]

Siliconen vormen

Wel of geen siliconen vormen? Die vraag wordt vaak gesteld tijdens workshops. Ik gebruik ze zelf niet om in te bakken, maar soms wel voor koude bereidingen zoals nagerechten (en dan bij voorkeur natuurlijk de BPA-vrije variant), en ook voor [...]

Linzen

Al sinds de prehistorie eten mensen linzen. Het is een bijzonder voedzaam (eiwitrijk), maar ook een heel veelzijdig voedingsmiddel. Linzen kun je verwerken tot een stevige soep, stoofpotten en curry’s, maar ze zijn ook heerlijk in salades of gepureerd. Werkwijze [...]

Aardappelpuree

Misschien niet het meest avontuurlijke gerecht dat je kunt bedenken, maar aardappelpuree past eigenlijk overal wel bij. Maar dan wel zo’n heerlijk zachte, luchtige en toch liefst ook een beetje romige, aardappelpuree. In het Aga basisboek vind je een goed [...]

Wokken op de Aga 

‘Op een Aga kun je niet wokken!’ hoor je wel eens. Nou ja, eigenlijk hoor je dat dan vooral van mensen die geen Aga hebben. Aga-bezitters wokken immers gewoon op hun Aga. Dat gaat ook prima, mits ze een goede [...]

Fermenteren

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) stoffen in voedingsmiddelen omzetten. Daardoor verandert de smaak, de geur, het uiterlijk, de voedingswaarde en de houdbaarheid van de producten. Hoewel het misschien wat griezelig klinkt dat er schimmels [...]

Soufflé

Of je nu hartige of zoete soufflés maakt, ze hebben allemaal één ding gemeen: een lichte, luchtige textuur door het gebruik van opgeklopt eiwit. Het basismengsel voor een soufflé bestaat uit een gewone dikke basissaus, maar dan verrijkt met eidooiers. [...]

De viswijzer

Heerlijk zo’n vers visje, en er zwemmen er genoeg in de zee … Of toch niet? Nou, eigenlijk niet: het gaat in rap tempo bergafwaarts met de vispopulatie. Als we in de toekomst nog van vis willen genieten, zullen we [...]

Arganolie

Tijdens een reis door Marokko zagen we overal op de droge zandgronden de zachtgroene arganboom, die zorgt voor een van de belangrijkste producten van Marokko: arganolie. Deze boom dreigde circa 15 jaar geleden uit te sterven, maar toen bedacht de [...]

Paneren

Altijd lekker, zo’n mals lapje vlees. Of zo’n smeuïge visfiletje. Maar soms wil je ‘m gewoon nét even wat anders klaar maken, een beetje aankleden of wat opleuken … Een krokant korstje geven misschien? Dat doe je echt heel snel [...]

Olijfolie

Het is bijna niet te geloven dat zo’n vijftig jaar geleden olijfolie nog helemaal niet tot ons eetpatroon behoorde. Voor 1960 was olijfolie nog nauwelijks bekend in de Nederlandse keuken en ook in 1970 behoorde olijfolie nog tot een exotische [...]

Rumtopf

Allerlei ouderwetse inmaakmethodes – of laten we ze liever traditionele methodes noemen – om voedsel te conserveren raken weer helemaal in zwang, bijvoorbeeld zelf zuurkool maken, worsten drogen, haring roken en natuurlijk inmaken. Erg leuk allemaal! Om maar eens helemaal [...]

Superfoods

Een tijd lang werd je dood gegooid met de term Superfood. De gezonde eigenschappen van bepaalde granen, bessen en zaden werden weer herontdekt, waardoor ze weer volop in de belangstelling kwamen. Al deze gezonde voedingsmiddelen worden nu samen onder de [...]

Welke koekenpan is geschikt voor de Aga?

Het is niet echt een geheim dat ik het niet zo heb op pannen met een antiaanbaklaag. Een pan met een antiaanbaklaag kan namelijk niet op hoog vuur en/of de hete plaat gebruikt worden. Veel mensen weten dit niet en [...]

Vadouvan

Vadouvan is een sterk geurend kruidenmengsel afkomstig uit India. Er zijn heel veel variaties op dit kruidenmengsel, want elke regio – en soms zelfs elke familie – heeft zijn eigen recept voor vadouvan, dat van moeder op dochter wordt doorgegeven. [...]

Ingemaakte citroenen

Bij de Marokkaanse winkel zie je ze wel eens staan: grote potten met ingelegde citroenen. Knus tegen elkaar aan in een grote pot en stralend knalgeel. Een aanlokkelijk tafereeltje, zo’n kluitje van die frisse jongens in een pot. Maar wat [...]

Messen slijpen

In een van de vorige tips heb je gelezen waarop je moet letten als je een goed koksmes wilt aanschaffen. Heb je eenmaal een goed mes gekocht, dan wil je het natuurlijk ook goed onderhouden en zo lang mogelijk scherp [...]

De spatlap

De binnenkanten van de kookplaatdeksels worden tijdens het koken en bakken al snel vuil door het spattende voedsel. Omdat we allemaal niet zo dol zijn op het poetsen van de deksels, zou het prettig zijn als de deksels gewoon schoon [...]

Het koksmes

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt in de keuken, met handige gadgets, stijlvolle keukenaccessoires en dure keukenapparaten, maar er is één ding dat je echt nodig hebt om een beetje behoorlijk te kunnen koken: een goed [...]

Karamel

De heerlijke smaak van gebrande suiker past bij vele gerechten en is er in vele vormen: van de eenvoudige harde ‘gouden’ karamel om mee te decoreren tot zachte fudge, crème caramel en karamelsaus en -pasta (zie Aga basisboek, bld 197). [...]

Gesuikerde bloemen

De lente komt er weer aan en wat is er dan mooier om je desserts en patisserie te verfraaien met versuikerde eetbare bloemen? Door bloemen en blaadjes te versuikeren, zijn ze langer houdbaar, krijgen ze een licht krokant jasje en [...]

Frituren op de Aga

Er moet me iets van het hart: ik ben geen fan van frituren op de Aga. Even wat visballetjes frituren in een laagje olie in een wok op de Aga? Oké. Een paar aardappelkroketjes maken? Ook oké. Maar een flinke [...]

Foodprocessor versus keukenmachine

Bijna alle keukenkarweitje kun je met de hand uitvoeren: brooddeeg kneden, amandelen malen, gedroogd brood tot paneermeel rollen etc. Tijdrovende karweitjes, maar ach, vroeger deden ze alles met de hand, dus het kán wel (al zie ik mezelf niet met [...]

Nordic Ware

Bij de bakkers onder ons zijn ze al helemaal ingeburgerd, de vormen van Nordic Ware. Ze werken min of meer verslavend: heb je eenmaal in zo’n vorm gebakken, dan wil je niet anders meer. Je wordt er wel wat hebberig [...]

Chocolade tableren of enten

We smelten allemaal wel eens een bakje met chocolade achter op de Aga. Heel handig om een chocoladedecoratie, saus of een mousse van te maken. Achter op de Aga smelt de chocolade gelijkmatig en er gebeurt niets mee als het [...]

Blind bakken

Als je in een gewone oven een taart met een vulling bakt, wordt de bodem vaak niet goed gaar doordat de vulling van de taart de deegbodem vochtig maakt. Bij een Aga zul je hier weinig last van hebben: je [...]

Sint-jacobsschelpen

Er zijn verschillende soorten sint-jacobsschelpen, vaak coquilles St. Jacques genoemd, maar de bekendste voor culinair gebruik is de grote mantelschelp uit de Atlantische Oceaan. De coquille is een delicaat crèmewit schelpdier dat rijk aan ijzer is. Sint-jakobsschelpen worden in verschillende [...]

Nootmuskaat en foelie

Nootmuskaat is een van de bekendste specerijen. In Nederland, een van de koplopers op het gebied van nootmuskaatgebruik, doen we de sterk smakende specerij graag op groente, vlees, kaasgerechten, aardappelpuree en in sauzen. In Engeland doen ze er nog wat [...]

Rabarber

Officieel is rabarber een groente, maar eigenlijk is het gebruik in de keuken meer verwant aan fruit. Net als bij appels maken we van rabarber vaak compote, of het komt terecht in chutney’s, vlaaien, jam en desserts. Rabarber is een [...]

E-nummers

Koken is niet zo moeilijk. Je neemt wat verse ingrediënten, bewerkt die op een bepaalde manier en je voegt er misschien nog wat basisingrediënten en kruiden aan toe. Je kunt dit zo simpel of zo ingewikkeld maken als je wilt. [...]

Potjes gemakkelijk openen

Sommige potje hebben dat, de deksels zitten muurvast. Met geen mogelijkheid open te krijgen. Potjes kersen hebben dat bijvoorbeeld vaak of van die extra grote potten zoals op de foto. Gebeurt het je ook wel eens dat je zonder enig [...]

Kruiden uit de toko

In een toko vind je allerlei heerlijke verse kruiden. Als je Oosters kookt, maak je bij voorkeur gebruik van deze verse kruiden, maar als je verder weg woont van de toko, of je besluit op het laatste moment Oosters te [...]

Bake-O-Glide

De velletjes Bake-O-Glide zijn een goede bekende in de Aga-keuken. Voor wie er nog nooit mee gewerkt heeft: Bake-O-Glide is een soort antiaanbakvel. Je legt het op de bakplaat of je bekleedt er een braadslede of een bakvorm mee: de [...]

Meringue

In geen enkel fornuis kun je zulke mooie meringues maken als in een Aga. Dit komt doordat je in een cooker de meringues op een lage, stabiele temperatuur kunt laten drogen. Een meringue is niets meer dan eiwit dat samen [...]

Mincemeat

In Engeland word je in begin november doodgegooid met recepten waar mincemeat in gaat. Het is dan ook een typisch seizoensproduct, echt voor rond de Kerst, en ook wel een beetje voor de rest van de wintermaanden. Ook in Nederland [...]

Kruidenzout

Voordat het echt gaat vriezen, kun je de laatste kruiden uit de tuin nog oogsten. Veel kruiden droog je gemakkelijk op of boven de Aga, bijvoorbeeld rozemarijn of tijm. Hang ze in bosjes boven het fornuis of leg de takjes [...]

Lekkere geurtjes in huis

Dol op lekkere geurtjes in huis? Leg dan een vers takje rozemarijn op de geopende sudderplaat. De heerlijke geur uit de etherische olie in de rozemarijn verspreidt zich dan al snel door de keuken. Als er in de keuken een [...]

Mosselweetjes

Tegenwoordig zijn er, door de verbeterde vervoer- en koeltechnieken het hele jaar door mosselen leverbaar. Vanaf half juli tot half april in het jaar erop zijn er Zeeuwse mosselen. Vanaf half april tot half juli wordt de Zeeuwse mossel niet [...]

Rijsmiddelen

Rijsmiddelen zorgen ervoor dat in deeg en beslag kleine luchtbelletjes (koolzuurgas) ontstaan waardoor het beslag luchtiger wordt en in volume toeneemt. Bekende rijsmiddelen voor brood zijn gist, een eencellige schimmel, en zuurdesem. Er zijn echter ook andere rijsmiddelen. In Nederland [...]

Extracten en essences

In veel zoete gerechten wordt, voor een extra lekkere smaak, een smaakmaker in de vorm van een extract of een essence toegevoegd. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Extracten Kort gezegd worden de meeste extracten gemaakt van geconcentreerde natuurlijke [...]

De Aga poetsbeurt

Tsja, af en toe moet het toch gebeuren … de schoonmaak. Koken doe je nou eenmaal niet zonder spatten en knoeien. Tenminste, ik niet. Siliconen handschoen Er zijn een heleboel tips voor het poetsen van de Aga. Allemaal helpen ze [...]

Bolognesesaus

Een goede Bolognesesaus hoort tot het standaardrepertoire van iedere kok. Zo’n lekkere, gevulde saus is gemakkelijk te maken en kan op velerlei manieren gebruikt worden. Maak daarom altijd een dubbele portie (Aga basiskookboek, bld 85). De eerste portie gebruik je [...]

Croutons en toast

Croutons Maak lekkere croutons door sneetjes brood zonder korst in kleine blokjes te snijden. Het gemakkelijkste gaat dit als het brood al wat ouder is. Doe wat (kruiden)olie in de kleine braadslede en zet deze even beneden in de braadoven [...]

Groenten snijden

Er zijn een heleboel manieren om groente in mooie vormen te snijden. In welke vorm je ze ook snijdt, het wordt alleen echt mooi als je een goed en scherp mes gebruikt. Gebruik bij voorkeur een niet te klein koksmes [...]

Zout

Zout is een van de belangrijkste smaakmakers. Het wordt niet alleen voor hartige gerechten gebruikt; ook in zoete gerechten haalt het de smaak op. Altijd droog zout Bewaar de zoutpot vlak bij de Aga of zelfs op de Aga: zo [...]

Melk opkloppen op de Aga

Nog niet zo lang geleden kreeg je een lekker versgezet kopje koffie uit een koffiezetapparaat als je bij iemand op bezoek kwam. Daar kwam een tijdje later de opgeklopte melk bij, die meestal met een speciaal melkkloppertje of een handmatig [...]

Onderhoudstip gietijzeren Aga-pannen

In het verleden produceerde Aga prachtige gietijzeren pannen, vaak ook in de kleuren van de Aga. Er zijn verschillende series geweest: pannen die helemaal geëmailleerd waren, en pannen met gedraaide, ongeëmailleerde bodems. Geëmailleerde gietijzeren pannen kunnen in principe in de afwasmachine [...]

Slagroom

Om slagroom te kloppen neem je meestal je toevlucht tot een elektrisch apparaat, bijvoorbeeld een handmixer of een staande mixer, want dat gaat immers het snelste, toch? Nou, eigenlijk gaat het met de hand sneller. Probeer maar eens uit! Met [...]

Espumas

Een aantal jaren geleden was je als restaurantkok helemaal uit de gratie als je een slagroomspuit gebruikte, nu hoor je er niet meer bij als je er géén in je keuken hebt. Tijden veranderen. Luchtige sauzen en schuimpjes zijn weer [...]

Warme wintertip

In de koudste maanden van het jaar is het heerlijk als er een warme Aga in de keuken staat die ons niet alleen voorziet van een aangename omgevingswarmte maar ook van warme en droge kleding en schoenen, handdoeken, kruiken e.d. [...]

Kruidenolie

In de winkel zijn heerlijke kruidenoliën te koop waarmee je een lekkere dressing maakt, vlees of vis bestrijkt, een groenteschoteltje mee oppept, soep en brood aromatiseert en wat al niet meer. Het is heel gemakkelijk om zelf zo’n lekkere olie [...]

Kruidenazijn

Net als kruidenolie (zie ook de Tip Kruidenolie) is ook kruidenazijn gemakkelijk en snel zelf te maken. De toepassing van azijn is wat beperkter dan kruidenolie; kruidenazijn wordt voornamelijk gebruikt voor dressings; een lekkere kruidenazijn kan echter nét het verschil [...]

Is mijn vlees al gaar?

Een moeilijk te beantwoorden vraag. De een houdt ervan als zijn vlees nog bloederig rood op het bord ligt te stuiptrekken, de ander gruwt juist van elk spoortje rood en heeft zijn vlees liever zo doorbakken mogelijk. Voor de meeste [...]

Is mijn vis al gaar?

De vraag wanneer vlees gaar is, is lastig te beantwoorden, want iedereen wil zijn vlees anders; de een wil zijn vlees rood, de ander prefereert het medium en een derde wil zijn vlees liever doorbakken. Bij de meeste vissoorten is [...]

Vlees grillen in de grillpan

Vlees grillen gaat het beste in een gietijzeren grillpan, want gietijzer is bestand tegen de hoge temperaturen van de hete kookplaat die nodig zijn om vlees te grillen (een antiaanbakpan is niet bestand tegen de temperatuur van de hete plaat). [...]

Gebonden soep

Veel mensen houden van een lekkere dikke, gebonden soep. Ook gebonden soepen zijn er in soorten en maten. Gebonden soepen worden onderverdeeld in: Crèmesoepen: worden gebonden met een roux (boter plus meel). Veloutésoepen: worden gebonden met een roux (boter plus [...]

IJsthee

Bij de Tips vind je een lekker recept voor zelfgemaakt lemonade. Een andere frisse zomerse dorstlesser is ijsthee. Ook ijsthee is, na het afkoelen van de thee, in een wip gemaakt. IJsthee op maat gemaakt De basis van ijsthee is [...]

Lemonade

In warme zomers wordt er heel wat koude frisdrank weggewerkt. Lekker hoor, zo’n koud drankje, maar eigenlijk zijn de drankjes meestal iets te zoet en bevatten ze te veel kleurstoffen, smaakmiddelen, en suiker of kunstmatige zoetmiddelen. Wat de verpakking je [...]

Aga cake-weetjes

De gietijzeren ovens van de Aga geven een prachtige gelijkmatige warmte waar al je baksels van profiteren. Bovendien staat de warmte in de ovens stil, waardoor er geen vocht uit het gebak waait en het gebak dus ook minder uitdroogt. [...]

Dikke bodems en dunne bodems

‘Kan ik mijn oude pannen blijven gebruiken als ik op de Aga ga koken?’ is een veelgestelde vraag van nieuwe Aga-bezitters. Dat kan inderdaad, mits de bodem goed recht is, anders zal de warmteoverdracht tussen de kookplaat en de bodem [...]

Pannenkoeken bakken

Geen groter feest voor kinderen – en voor veel volwassenen – dan een royale stapel versgebakken pannenkoeken. Pannenkoeken is een van de weinige gerechten die je helemaal boven op de Aga maakt, in plaats van in de ovens. Als je [...]

De diepvries

Invriezen voorkomt gevaarlijk bederf. Maar waarom bestaan er dan houdbaarheidstermijnen voor diepvriesproducten? Die hebben vooral te maken met (ongevaarlijke) kwaliteitsvermindering. Waarom een THT-datum? Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren eten blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom tenminste niet uitvalt. [...]

Flamberen

Een koude maand, december. Maar aan tafel kunnen we het lekker warm maken met een feestelijk brandend vuurtje op ons eten. Flamberen dus! De fik erin! Wat is flamberen nu precies? Aan sommige gerechten wordt sterke alcoholische drank toegevoegd om [...]

Schone kandelaars

Na een aantal keren kaarsen branden, zitten je mooie kandelaars onder het kaarsenvet. Heb je een Aga met een warmhoudoven, dan is het een fluitje van een cent om ze weer schoon te maken. Leg de kandelaar op een stapeltje [...]

Winterse decoraties uit de Aga

In december wordt het huis weer in warme, winterse sferen gehuld en het is fijn om in deze tijd van het jaar weer aan mooie decoraties voor Kerstmis te beginnen. Met behulp van de Aga zijn er heel wat sfeervolle, [...]

Barderen, larderen en pikeren

Barderen, larderen en pikeren zijn drie verschillende kooktechnieken die alle drie hetzelfde doel hebben: vlees tijdens de bereiding tegen uitdroging beschermen met behulp van (vet) spek. Barderen Het omwikkelen van vlees, vis, gevogelte of wild met plakjes vers vet spek [...]

De open haard

Alhoewel veel Aga-modellen een behaaglijke temperatuur afgeven, is het ook gezellig om lekker rond om het vuur van de open haard of kachel te kruipen. Ook bij het aanmaken en branden van de open haard kan de Aga je van [...]

Tomaten drogen

Heb je tomaten uit eigen tuin of kas? Heerlijk, maar soms zijn ze allemaal tegelijk rijp, en daar valt soms niet meer tegenaan te eten. Wil je deze zondoorstoofde overvloed bewaren voor een later tijdstip, dan is het leuk om [...]

Pastadroogrekje

Bij het insturen van het laatste recept Kipfilet met pizzaiola, kruidenricotta en pasta dacht ik dat het idee van het pastarekje dat mijn man voor mij gemaakt heeft, wel leuk is om in te sturen voor de Tips op Cooker [...]

Kookwekker

Iedere Aga-koker komt er wel eens eentje tegen in de oven: het onherkenbaar verkoolde zwarte klompje, waarvan de herkomst niet meer helemaal duidelijk is. Was het een gemorst restje? Een verdwaald afbakbroodje? Een vergeten gehaktbal? Tsja, geen kookwekker gezet. Dan [...]

Engelse maten, gewichten en temperaturen

Gebruik je vaak Engelse Aga-kookboeken en recepten? Sinds 1960 wordt ook in Groot-Brittanië het metrieke stelsel gebruikt, maar in oudere kookboeken, en ook in de praktijk, wordt nog steeds vaak met (fluid) ounces, pounds e.d. gewerkt (Imperial system) en soms [...]

Maatlepels

Wat is een eetlepel? Wat is het soms toch lastig: in de ingrediëntenlijst van je recept staat dat je 1 eetlepel kaneel moet nemen en 1 theelepel gemalen kruidnagel. Maar hoeveel is nu precies een eetlepel of een theelepel? De [...]

Aga-museum

In Emmen bevindt zich het Aga Museum. In dit museum vind je werkelijk van alles over de Aga. Niet alleen de geschiedenis van het Aga-fornuis krijgt hier een plaats, maar ook de rijke en gevarieerde geschiedenis die al vanaf 1899 [...]

Gelatine

Bindmiddel Gelatine is een helder bindmiddel waarmee je vloeistoffen (zowel hartig als zoet) kunt veranderen in geleien, aspics, puddinkjes, bavarois e.d. Het wordt gemaakt uit huiden en botten van varkens en runderen. Daarom is een gerecht waarin gelatine is verwerkt [...]

Dekselse lappen voor op de Aga (zelfgemaakte Chef’s Pads)

Benodigdheden voor een dekselse lap: witte kwaliteitsdweil of molton badstof badhanddoek pitjeskatoen of ander leuk katoenen lapje stof 1½ meter keperband van 3 cm breed in een bijpassende kleur, of zelfgemaakt band als je een biasbandmaker hebt van 2,5cm  Instructie: [...]

Pepers

Bij zomerse temperaturen denk je al gauw aan ijs, gekoelde salades en koude drankjes, en wat minder aan pittig gekruid eten. Toch is een gepeperd gerecht helemaal niet zo verkeerd op een warme dag. Je krijgt het er namelijk warm [...]

    Tags

    4-delige set Bake-O-Glide 4-way-timer 7 minuten A-rekje aangekoekte pannen aanmaakblokjes aanmaakhout drogen aanzetstaal aardappelpuree aardappelpureepers aardappelstamper acaipoeder achtjes tikken additieven Aga-kookwekker aga-museum Aga-poetsbeurt Aga-toaster alles-in-een-maatlepel alles-in-één-methode amandelen amandelen malen amandelextract amandelmelk ambachtelijke frites analoge thermometer antiaanbakpan antiaanbakvel antibiotica antioxidanten appel-leer appelchips appelstroop arachideolie arganboom arganolie arganpitten aroma's au-bain marie azijn bacteriedodend bacteriën Bake-O-Glide Bake-O-Glide rol Bake-O-Glide strip bakelieten handvatten baking soda bakkogels bakpoeder baksoda Bamix banketbakkersroom barbecue barbecuepakket barderen basisrecept milkshake basissmaak basissmaken batons beluga-linzen berglinzen bicarbonaat bindmiddel bindweefsel afbreken biologisch biologisch-dynamisch bitter bittere chocolade blender blenderring blind bakken bloemen voor de thee bloesems bloesem voor de thee blonde linzen bolognese-ovenschotel bolognesesaus borstplaat gieten borstplaat uitgieten Bourbon-vanille BPA-vrij braadovenvloer braadslede braadthermometer brooddeeg kneden broodmes bruine llinzen bruinwier brunoise buitenkleding voorverwarmen Bundt-vorm cacaobestanddelen Cake-baker cake-weetjes cake bakken cakemeel calciumcarbonaat capsaïcine caramel CDN-kookwekker cedarwood cederhout chef's pad zelf maken chiffonade Chinese-restaurantsyndroom chlorofyl chocoladeenten chocoladefiguren spuiten chocolade smelten chocolade tableren chocolade verwerken Christmas-cake ciseleren citroenen inleggen citroenen inmaken citroenmelisse citroenzuur coddled eggs concasser conserveermoddelen conserveren cookhook coquilles cornetje Count-down-timer courgetti bolognese couverture cranberryslingers crispy-mandje croutons crème patissiere crèmesoep currypasta darmflora deegbakjes maken deegkrabber deegmes deeg uitrollen dekselse lap deksels openen Demeyere Demeyere braad- en sudderpan Demeyere rookpan Demeyere wok dennenappels dieet diepvriesdoosjes digitale thermometer dikke bodems djahé djerek poeroet doorbakken vlees doppinda's doppio zero dressings droge laarzen drogen voor de winter droge schoenen droogoventje droog pekelen droogstomen droog zout druivenpitolie dubbelkoolzure soda Duitse meringue dunne bodems duurzaam gevangen vis E-nummers E621 edelgistvlokken eenjarige theeplanten eerlijke voeding eetbare bloemen egg coddler ei pocheren eiwitdenaturatie eiwitsplitsend enzym emincer Engelse gewichten Engelse maten enriched arganolie enten espumas essence essentiële aminozuren extract extra vierge Fahrenheit fermenteren flamberen flessen steriliseren fleur de sel flexibele siliconen haak foelie foodprocessor frambozenazijn maken Franse meringue frisdrank fritessnijder frituren frituurthermometer fruitleer fruitleer drogen fudge fytonutriënten galangawortel ganache gare vis geanodiseerd aluminium gearomatiseerde thee gebonden soep gedraaide bodems gedroogde sinaasappelschijfjes gefermenteerde melkproducten gekonfijt fruit gekruid paneermeel gelatine geleren gemberwortel gemodificeerd maïszetmeel gesmeed mes gestandaardiseerde maatlepel gestandaardiseerde maatlepels gestandaardisserde maatlepels gesteriliseerde melk gesuikerde blaadjes gesuikerde bloemen geurige vuurstarters geurtjes voor de open haard geurvreter gewichten gezoete amandelmel gezonde speculaas gezond melkdrankje gietijzer gietijzeren koekenpan gietijzeren pannen gietijzer inbranden gisten glucose-fructosesiroop glucosestroop GoHook gourmetten grano duro grano tenero gratins greinen grillen grillpan groeihormonen groene thee groentepasta groenteslijper groentethee habanero's hallucinerende werking hangop harde tarwe hazelnootmelk HCR hennepzaad Het eerste Nederlandse Aga-kookboek uit 1939 hoisinsaus Hollands schuim Hot Dogs houdbaarheidsdatum houtaroma houten handvatten houten wasrekje houtmot houtsmaak Hugo huidverzorging huishoudhandschoenen hulp bij verkoudheid ijsthee immuunsysteem Imperial system inches inductiemotor ingemaakte citroenen inhoudsmaten inmaakzout inmaken in the forest invriezen jalapeño’s Japanse messen jodium juliënne juliënneschijf juliënnesnijder kaarsenvet kaarsenvet verwijderen kachel aanmaken kalk karamel karamelpasta kefir kefircultuur kefirkorrels kentjoer keramische korrels kerntemperatuurmeter kernthermometer ketting met bakkogels keukenmachine keukenmachines vergelijken keukenmachinetest keukenzout kidde KitchenAid klassieke meringue kleurstoffen knapperige bodem koelkastmagneetje koenjit koksmes kombu kookplaatdeksels schoonhouden kookwekker kooldioxide koolhydraatarm kosjer zout koude extractie koud roken krijt kristalvorming krokante bodem krokant korstje geven krop kruidenazijn kruiden drogen kruidenolie kruidenzout kruiken lactose-intolerantie laos larderen lasagna bolognese Le Creuset lekkere geurtjes lemmet lemonade liaison licht verteerbaar limonade linzen lombok luchtige aardappelpuree lucht verfrissen lucumapoeder M. Wermenbol-Eich maagzout maatlepel maca Madame Jeanette Magimix Magimix-blender Magimix-blokjeskit magneetclip magnesium magnetron mandoline marinade marinade tot saus inkoken marineren mason cash mechanisch persen meerlagenmateriaal melange melkchocolade melkkefir melkklopper melk opschuimen melkpannetje meringue messen slijpen messenslijper metrieke stelsel micro-organismen milde olijfolie milkshake mincemeat minikom MNG mononatriumglutamaat mosselen mosselsaté mousseline doek MSG multifunctionele bakpan multifunctionele gaatjesmat munt muskaatboom muskaatnoten myoteren nam pla nat pekelen natriumbicarbonaat natriumchloride natuurlijke smaakversterker natuurlijk zoetmiddel natuurvoeding natuurvoedingsadviseur Nielsen-Massey niervet nootmuskaat Nordic Ware notenmelk nuggets oerzoet oestersaus officemes olietemperatuur olijfolie olijfolie raffineren omelet siberiënne onbewerkte voeding onderhoudstip ongezoete amandelmelk ongezoete chocolade onkruidthee op de bodem bakken open haard aanmaken opgeschuimde melk Oudste Aga-kookboek downloaden ounces ovengedroogde tomaten ovenplank oxaalzuur paneermeel maken paneren pan handle cover panko pannenkoeken bakken pannenkoeken bolognese pannenkoekenmeel maken pannenkoek snel opwarmen pannen voor inductie pastabloem pasta bolognese pasta drogen pastadroogrekje pastavervanger pasta zelf maken paëllapan pekelen pekelzout peper pepers pesticiden peulvruchten pikeren pittenkruikjes pizza bolognese plantaardige melk poetsbeurt pommes duchesse popcorn popcornslingers Post-it potatoe-twister potjes opendraaien pounds probiotica processormaalbak Profi Zeuss Provencaals kruidenzout pure chocolade pureesoep pure olijfolie pure voeding puy-linzen rabarber rabarbermoes ramequins rauw schuim rechtstreeks op de bodem rijkgevulde vruchtencakes rijsmiddel rijsmiddelen robin Rockwell rode linzen rode peper roestplekjes roken op de Aga rokerig aroma roodborstje rooibos rookkamer rookkast rookluchtjes verwijderen rookplank rookset rooksmaak rosé gebakken roux rumpot rumtopf sabayon salam sauspan sauteuse schijf van vijf schimmels schone kandelaars schuim scrambled tofu seasoning semolina rimacinato sereh shake met bevroren fruit sikkelmes siliconen bak- en uitrolmat siliconen handschoen siliconen vormen silken tofu Silverwood sint-jacobsschelpen skillet slagroom slagroomspuit Slash Shield slijpstaaf slijpsteen Slpash Shield smaakpapillen smaakstoffen smaakversterkend smaakversterker smoothie snel weer warme voeten snijtechnieken soufflé soufflévorm spatlap speculaas speculaaskruiden speculaasplank speculoos spiraalvormige garde spiralen spiralizer spirulina Splash Shield springvorm spuitzakje staalwol 00 standaard eetlepel standaard theelepel stapelbare pannen Staub steunvulling steviablad stick of butter stijve pieken sudderplaatset suikerbloemen suikerstroop superfoods swizzle-stick synthetisch aroma taartbodem taartvorm taartvorm met losse bodem tableren tarte Tatin-pan temperaturen tempereren ten minste-houdbaar-tot-datum textiel textielserie theeblaadjes theefruit theeplanten drogen thermometer met draadsensor thermosflessen reinigen THT timer tisane toast tofu tofumarinades toko tomaten drogen tomatenmes Toscaans kruidenzout tourneren traditionele methodes trancheren traybake tulbandvorm type 0 type 00 umami vadouvan vadouvanolie vanille vanille-aroma vanille-essence vanille-extract vanilleboon vanillepasta vanillepeulen vanillepoeder vanilleproteïne vanillestokjes vanillestokjes drogen op de Aga vanillesuiker vanilline vaste planten voor de thee veganist veloutésoep verdikkingsmiddelen verse pasta vers gerookt versuikerde bloemen verveine vetblok vetbollen vetpercentage slagroom vetsin vierge vijzel vis vissticks viswijzer vitamines vlaaivorm vlees vlees grillen vleesmes vleesthermometer vlekkenmiddel vliegen weg vlierbessen vlierbloesem vlierbloesemsiroop vochtwerende laag voedingspiramide voedingswaarde voedingszuur voedsel conserveren voedselveiligheid vogelfeest vogeltraktaties volwaardige voeding voorgeknipte set Bake-O-Glide voorraadkast voorweken vootzetrekje vormen met losse bodems vriesbrand vuurstarters warme kruikjes warme wintertips warm roken was drogen was drogen aan de stang van de Aga was drogen op de Aga-deksel wasdroger wasrekje waterkefir Wat Katie Eet weckpotten Westers koksmes wijnsaus wijnsteenzuur winterse decoraties witte chocolade wok wokgerecht wokken op de Aga woksaus wokschotel zabaglione zachte pieken zacht gerookt zeewier zeezout zelf paneermeel maken zijden tofu zoet zompige bodem zongedroogde tomaten zonnebloemolie zout zoutvervangers zuivere olijfolie zuiveringszout zuiveringzout zure melkproducten zuur zuurgraad zuurgraad chemisch verlagen zwarte thee Zwitserse meringue
Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Cookies
© Copyright 2023 | Realisatie Faktor 22 Webdesign Nijmegen
  • Fornuizen
  • Cookware
  • Workshops
  • Recepten
    • Videorecepten
  • Tips
  • Contact
    • Nieuws

Inloggen

Wachtwoord vergeten?