Een tijd lang werd je dood gegooid met de term Superfood. De gezonde eigenschappen van bepaalde granen, bessen en zaden werden weer herontdekt, waardoor ze weer volop in de belangstelling kwamen. Al deze gezonde voedingsmiddelen worden nu samen onder de noemer superfoods geschaard.
Wat zijn superfoods?
Volgens de voorstanders zijn het voedingsmiddelen die tot wel vijftien keer meer voedingswaarde hebben en die een bron zijn van vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere nutriënten. De tegenstanders achten dit allemaal niet bewezen.
De vraag is natuurlijk of je met gewone groenten en fruit niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Het is zeker een heel goed begin, maar in de praktijk blijken Nederlanders hier lang niet voldoende van te eten. Bovendien bevatten onze groentes en fruit niet meer zoveel voedingsstoffen als ze ooit hadden. Dit komt door de jarenlange lucht- en bodemverontreiniging, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de uitgeputte grond waarop ze geteeld worden. Omdat we daardoor steeds minder voedingsstoffen binnen krijgen, ontstaan langzamerhand tekorten. Die tekorten zijn niet gelijk schadelijk, maar een langdurig gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zou best eens wat minder gezond kunnen zijn en misschien zorgen voor onduidelijke kwaaltjes of zelfs ziektes.
Gezond extraatje
Met superfoods voorzie je je lichaam op een natuurlijke manier van een gezond extraatje. Er zijn heel veel verschillende superfoods en elk van hen biedt weer andere nutriënten en een andere werking. Natuurlijk word je niet ineens 120 jaar als een smoothie neemt met spirulina, lucumapoeder en maca, maar misschien werk je er ongemerkt toch wat tekorten mee weg, bouw je wat meer energie op of helpt het je bij het afvallen of de preventie van ziekten. Of superfood nu echt supergezond is of niet, daar zijn de meningen over verdeeld, maar waarom zou je het niet eens proberen? Je kunt op deze manier weer eens wat leuke en spannende voedingsmiddelen aan je repertoire toevoegen en je leert nieuwe ingrediënten kennen die je misschien wel heel lekker vindt of waardoor je sterkere nagels, een mooiere huid of een betere weerstand ontwikkelt. Of je nu wel of geen voorstander bent van superfoods, het staat in ieder geval als een paal boven water dat het een heel stuk gezonder is dan ons met antibiotica ingespoten vlees uit de bio-industrie, de Knor-zakjes vol smaakversterkers en de frisdranken vol geraffineerde suikers.
Superfoodrecepten
Wil je meer weten over de werking van de verschillende superfoods, dan is het boek Superfoodrecepten van Jesse van der Velde en Annemieke Kroon een aanrader. Zonder je gelijk tot een superfooddieet te willen dwingen, laten ze zien hoe je superfoods stapsgewijs in je voeding zou kunnen integreren. Bij elk superfood staat duidelijk beschreven wat je ervan kunt verwachten en hoe je het in de keuken zou kunnen gebruiken.
Knalroze smoothie
Probeer deze Knalroze smoothie eens. Hier zitten nogal wat superfoods in. Heb je die niet allemaal, dan laat je gewoon wat weg. Alles gaat heel eenvoudig samen in de blender. De meeste superfoods zijn verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel of de natuurdrogist.
125 gram aardbeien
60 gram blauwe bessen
50 gram frambozen
125 ml water
1 eetlepel vanilleproteïne
1 theelepel kokosolie
1/3 theelepel paarse-maïsextract
1/3 theelepel acaipoeder
¼ theelepel spirulinapoeder