Volledig ingeburgerd, die springvorm. Handig ook: na het bakken clip je de buitenrand los en – als je taart niet plakt tenminste – dan staat je culinaire creatie mooi op de bodem van de springvorm te pronken. Waren de springvormen een paar decennia geleden nog heel eenvoudig uitgevoerd in vertind blik met een gewone platte bodem, nu zijn de vormen er in uiteenlopende materialen, kleuren, maten en uitvoeringen. Hoe luxer, hoe beter. Of toch niet?

Op de bodem van de braadoven

Als je een taart in de Aga bakt, zet je de vorm altijd het eerste kwartier van de baktijd rechtstreeks op de bodem van de braadoven (of voor de Aga-modellen met een verwarmingselement in de bodem: op het bodemrooster). De bodem van de taart maakt dan optimaal contact met de braadovenvloer en de warmte van de ovenvloer dringt dan meteen in de deegbodem. Daardoor gaart de taartbodem snel en hij trekt gelijk dicht zodat er geen vocht meer in kan trekken: de bodem wordt zo lekker knapperig.  Na dat eerste kwartier zet je de taart op een andere plaats in de oven, op een temperatuur waar de taart rustig door kan garen. Dat kan in de bakoven zijn of op het rooster op de braadovenvloer, nét wat het beste bij je taart past. Wil de braadovenvloer de warmte goed aan de taartbodem door kunnen geven, dan moet de bodem van de bakvorm dus goed vlak zijn en rechtstreeks contact maken met de braadovenvloer.

Moderne springvormen

De oorspronkelijke springvorm had een platte bodem die zo laag in de vorm zat dat hij rechtstreeks contact maakte met de ondergrond waarop hij stond. Moderne springvormen hebben allemaal een ronde, omgeboorde onderrand aan de zijkant van de vorm, waardoor de bodem dus iets verhoogd in de vorm komt te liggen als hij dicht geklemd wordt. Deze bodems maken dus geen rechtstreeks contact met de ondergrond, dus ze zullen de bodemwarmte van de Aga ook minder goed aan de taart doorgeven. Gevolg: een beetje een zompige bodem. Beetje jammer dus, want juist met de Aga, of met een ander gietijzeren fornuis, kun je van die lekker knapperige bodems bakken.

Taartvorm met losse bodem

Heb je nog zo’n ouderwetse springvorm? Bewaak hem met je leven! Heb je geen goede springvorm – en oma’s keukenkast is al leeg geroofd – dan is er toch een goede oplossing. Er zijn namelijk taartvormen op de markt met een losse bodem, bijvoorbeeld de vlaaivormen met de gekartelde rand of taartvormen met een rechte rand. Die vormen werken geweldig: altijd een krokante bodem én de taart of vlaai komt altijd ongeschonden uit de vorm. Die taartvormen met losse bodems zijn er nu in allerlei vormen: rond, vierkant, hoog, laag, rechthoekig etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een vorm met een losse bodem voor. Maak je een taart in zo’n vorm, dan zet je hem – net als alle taarten – het eerste kwartier rechtstreeks op de bodem van de braadoven. De bodem van zo’n vorm maakt nu direct contact met de braadovenvloer, dus je taartbodem wordt zo lekker krokant. Is je vorm dan ook nog van een goed geleidend materiaal, dan wordt je taart helemaal fantastisch. Zelf gebruik ik het liefst de vormen van geanodiseerd aluminium: deze hebben een zeer gelijkmatige en snelle warmteverdeling en ze trekken niet krom, roesten niet en bladderen niet. Er zit geen antiaanbaklaag op (dus er komt ook geen rotzooi in je voedsel terecht), maar dat is ook niet nodig omdat het materiaal superglad is en je taart er dus niet aan blijft plakken.

Taart lossen

‘Ja, maar … een springvorm is zo gemakkelijk, je klikt de buitenrand er gewoon af’, hoor ik je zeggen. Dat klopt, maar een taart die gebakken is in een vorm met een losse bodem is net zo gemakkelijk te lossen. Zet de vorm op een weckfles of op een maatkan of iets dergelijk. De buitenrand van de taartvorm valt nu gewoon naar beneden. De taart staat nu alleen nog op de superplatte bodem, dus met een taartentiller kun je de taart nu gemakkelijk transporteren naar een mooie taartschaal of een houten plank.

Knapperige bodems zonder Aga

Heb je geen Aga en wil je toch een mooie knapperige taartbodem? Meestal moet je de taartbodem dan eerst blind bakken. Dat betekent dat je de deegbodem met een tijdelijke steunvulling vult (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten, keramische korrels of een ketting met bakkogels) en deze pas ná het bakken van een vulling voorziet. Wil je de Aga-methode gebruiken, dus de gevulde taart bakken zonder de bodem eerst vóór te bakken, dan kan dat wel met een trucje. Verwarm je oven dan op een hoge temperatuur voor met een pizzasteen erin en zet de taartvorm rechtstreeks op de hete pizzasteen.

Wil je weten wat er allemaal voor een taartvormen met losse bodems zijn, kijk dan even in de webshop van Cooker at Home. Zoek op Silverwood, dan vind je ze allemaal.