Heb je de chioggia-salade uit de Recepten-rubriek al gemaakt? Of heb je nog geen sliertjesmaker? De spiraalvormige bietjes in de chioggiasalade werden gemaakt met de spiralizer. De spiraalvormige groenten zijn tegenwoordig erg trendy. En niet voor niks: ze zien er niet alleen aantrekkelijk uit, maar de spiraaltjes zijn ook goede (koolhydraatarme) spaghetti- en tagliatellevervangers en ze zien er ook gekookt, gebakken of gestoomd erg aantrekkelijk uit. Omdat we steeds meer groenten eten en juist wat minder koolhydraten, zijn deze ‘groentepasta’s’ heerlijke en gezonde pastavervangers. Zelfs moeilijke kleine etertjes krijg je zo aan de groente, want de spiralen zijn een feest op het bord.
Spiraalmakers
Om spiralen of andere slierten te maken zijn er verschillende hulpmiddelen. Echte spiralen maak je met een spiralizer. Die zijn er in meerdere uitvoeringen: staande modellen met een draaihendel en handuitvoeringen die een beetje als een grote puntenslijper werken. Behalve deze twee zijn er tegenwoordig nog meer uitvoeringen, maar de spiralizer en de puntenslijper zijn wel de meest gebruikte.
Ook sliertjes maken kan op meerdere manieren. Natuurlijk kun je de rasp-, tagliatelle- of juliënneschijf van je foodprocessor gebruiken, maar heb je deze niet, dan kun je ook met de hand mooie lange slierten fabriceren. Ook daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De meest bekende is de mandoline, een soort verstelbare schaaf, en de juliënnesnijder, die vaak voor kleine porties slierten wordt gebruikt. Maar wat zijn de verschillen tussen al die sliertenmakers en welke geven het beste resultaat?
Spiralizer
Als je spiralen wilt maken, dan kan er eigenlijk niets op tegen de spiralizer: deze staat stevig op de aanrecht door de zuignapvoetjes, is goed en snel te bedienen, alle soorten groenten passen erin en het resultaat is mooi en smakelijk. Behalve dikke en dunne spiralen kun je met de spiralizer ook platte spiralen maken, bijvoorbeeld voor een potatoe-twister. Wil je zien hoe de spiralizer werkt, kijk dan maar eens naar de videorecepten Courgettespiralen met Parmezaanse kaas en Spaghetti van zoete aardappel. De grote spiralizers zijn wel duurder en minder compact dan de handuitvoeringen.
Groenteslijper
Om de groenteslijper te bedienen heb je wat meer kracht nodig en je houdt een groter stuk groente over. Bovendien passen niet alle groenten en fruit erin: te grote groenten zoals zoete aardappels of een iets groter bietje zul je eerst in een passende maat moeten bijsnijden. Het laatste stukje van de groente is ook lastiger door de groenteslijper heen te draaien. De groenten uit het handmodel hebben niet zo’n mooi stevig uiterlijk als de spiralen uit de spiralizer en zijn niet zo mooi gekruld. De kleine spiraalmaker is echter een stuk goedkoper en veel gemakkelijker op te bergen dan de grotere spiralizer.
Mandoline
Hoeft je groente niet spiraalvormig te zijn? Dan kun je ook gewoon slierten maken. Een mandoline geeft een mooi resultaat en is op oneindig veel manieren in te stellen. Met een mandoline maak je niet alleen plakjes in elke gewenste dikte, maar door er een extra mesje in te plaatsen maak je ook nog sliertjes van drie verschillende breedtes. Het smalste mesje zul je misschien niet zo vaak gebruiken want dan worden je sliertjes wel heel erg dun. Maar de middenmaat zorgt voor een mooie juliënne en met de grote maat maak je staafjes of tagliatelle. Een goede mandoline is wel vlijmscherp, dus gebruik altijd de handbeschermer. Wil je zien hoe je met de mandoline werkt bekijk dan het filmpje Appelchips.
Juliënnesnijder
Wil je even snel een paar sliertjes ergens overheen raspen, dan is een juliënnesnijder een uitkomst. Even wat sliertjes wortel over een salade is in drie seconden gepiept. Een paar mooie sliertjes harde kaas op je gerecht kost ook geen enkele moeite. De juliënnesnijder is lekker handzaam en past gewoon in de keukenlade.