Om slagroom te kloppen neem je meestal je toevlucht tot een elektrisch apparaat, bijvoorbeeld een handmixer of een staande mixer, want dat gaat immers het snelste, toch? Nou, eigenlijk gaat het met de hand sneller. Probeer maar eens uit! Met een garde met veel draadjes sla je slagroom snel tot pieken. Hoe lang het duurt hangt af van welk stadium je wilt bereiken:

  • Zachte pieken / lobbig geslagen: luchtig geslagen room. Deze glijdt nog van de garde als je die optilt. Lobbig geslagen room gebruik je als je de room ergens door moet mengen, bijv. bij bavarois.
  • Bijna stijve pieken: de slagroom hecht aan de garde als je die op tilt, maar de punten vallen om.
  • Stijve pieken: de slagroom blijft in pieken staan als je de garde op tilt. Als je op dit punt komt, moet je niet langer door kloppen, want dan verandert de slagroom in boter.

Werkwijze

Slagroom kun je het beste kloppen als hij goed gekoeld is. Bij voorkeur moeten ook de kom waarin je klopt en de garde gekoeld worden. Ook het vetpercentage van de slagroom kan een rol spelen bij het kloppen; hoe hoger het vetpercentage, hoe beter je de slagroom stijf kunt kloppen. Slagroom bevat meestal 35% vet, maar de goedkopere slagroommerken bevatten 30%. Ook die slagroom kun je goed stijfkloppen, maar je zult iets langer moeten kloppen. Voeg de eventuele suiker (1 eetlepel suiker per deciliter slagroom) toe op het moment dat de slagroom wat stijver begint te worden.

Slagroom met een extraatje

Om te decoreren gebruik je meestal slagroom die tot (bijna) stijve pieken is geslagen. Desgewenst kun je de slagroom een extra smaakje geven:

  • Chocolade: neem van 2½ dl slagroom 1 eetlepel af en roer die glad met 1 eetlepel gezeefde cacao. Voeg weer toe aan de slagroom en klop op de gewone manier stijf.
  • Vanille: voeg per 2½ dl slagroom 1 theelepel vanille-extract
  • Citrussmaak: rasp per 2½ dl slagroom ¼ sinaasappel, citroen of limoen toe.
  • Amandel: voeg per 2½ dl slagroom 1 theelepel amandelextract
  • Sterke drank: voeg per 2½ dl slagroom 1 eetlepel drank toe, bijvoorbeeld een vruchtenlikeur naar keuze, amaretto, cognac of rum.
  • Fruit: voeg vruchtencoulis naar keuze toe. De hoeveelheid is hierbij afhankelijk van de toepassing.

Hoe houd je slagroom stevig?

Als je een taart of dessert met slagroom decoreert, kun je die het beste binnen een kwartier serveren, anders loopt er wat vocht uit. Maar dat lukt niet altijd binnen die tijd. Hoe voorkom je het inzakken van de slagroom als je geen synthetische middeltjes zoals Klop-Fix wilt gebruiken?

  • Voeg wat gelatine aan de slagruim toe. Week daarvoor een blaadje gelatine 5 minuten. Neem 1 à 2 eetlepels van de slagroom af en verwarm die kort; probeer de uitgeknepen gelatine op een zo laag mogelijke temperatuur in de slagroom op te lossen, want koude slagroom klopt immers beter op dan slagroom die wat warmer is. Voeg het gelatine-slagroommengseltje daarna aan de rest van de (koude) slagroom toe en klop het geheel stijf.
  • Als je een staande mixer hebt: klop de slagroom heel langzaam en op een lage snelheid stijf. Je moet er liefst 15 à 20 minuten over doen. Slagroom die je op deze manier opklopt, zakt op een taart veel minder snel in.
  • Hoe vetter de slagroom, hoe steviger. Dus kies de slagroom met het hoogste vetpercentage. Je kunt de slagroom vetter – en dus steviger – maken door de slagroom ‘aan te vetten’, dus vetter maken. Je voegt daartoe wat mascarpone aan de slagroom toe en je klopt deze mee op.