Allerlei ouderwetse inmaakmethodes – of laten we ze liever traditionele methodes noemen – om voedsel te conserveren raken weer helemaal in zwang, bijvoorbeeld zelf zuurkool maken, worsten drogen, haring roken en natuurlijk inmaken. Erg leuk allemaal! Om maar eens helemaal met de trend mee te gaan, heb ik mijn oude Rumtopf weer opgesnord. Een Rumtopf, of op zijn Hollands gewoon een rumpot, is een grote pot die je de hele zomer door steeds van nieuwe vruchten voorziet. Tegen Kerst is de rumpot dan klaar en dan kun je genieten van deze alcoholische versnapering.

Werkwijze

Eerst neem je natuurlijk een grote pot die je af kunt sluiten. Een pot die geen licht doorlaat is eigenlijk het beste, dan verkleurt het fruit wat minder, maar heb je die niet, dan kun je ook best aan de gang met een grote weckpot van 3 liter die je bij Xenos of Blokker kunt krijgen. Op Marktplaats staan trouwens ook veel rumpotten. Woest gedecoreerd over het algemeen, maar ach, dat hoort er wel een beetje bij …

Wat heb je verder nodig? Veel vers fruit, suiker en bruine rum. Het principe is dat je steeds vruchten toevoegt als ze op hun best zijn. Kies rijpe, gave vruchten en verwijder de pit. Grote stukken fruit snijd je in partjes. Meestal begin je met aardbeien en naarmate het seizoen verder vordert, vul je de rumpot aan met abrikozen, kersen, kiwi’s mango’s, frambozen, bessen, peren, perziken, ananas, mandarijnen, sinaasappels, pruimen (vooral reine claudes), druiven etc. Alleen bananen worden wat te prutterig, die zou ik er maar uit laten.

Over elke laag fruit giet je suiker en bruine rum. Heb je 300 gram aardbeien in de pot gedaan, doe dan ook 300 gram suiker erbij. Niet minder, want dan zou de boel kunnen gaan gisten. Daarna giet je de rum erover tot de vruchten ongeveer 2 cm onder het vocht staan. Het fruit gaat dan misschien drijven, maar dan druk je vruchten wat naar beneden door er een schoteltje of iets dergelijks op te leggen. Op dezelfde manier vul je nu gedurende de zomer de rumpot steeds weer aan met andere nieuwe verse vruchten. De rumpot moet wel twee maanden ‘rijpen’, dus in de tweede helft van oktober moet de pot wel afgesloten worden.

Traditioneel wordt de Rumtopf met Kerstmis open gemaakt. Heerlijk bij slagroomijs met een flinke klodder slagroom en een krokant koekje.