Dubbel balen. Regelmatig gebruik in een rood pepertje in het eten. Als ik bij de supermarkt boodschappen doe, moet ik daarvoor altijd een verpakking met drie pepertjes kopen. Aangezien de twee overige pepertjes binnen twee à drie dagen verschrompeld zijn, gaan er dus meestal twee van de drie pepertjes ongebruikt op de composthoop. Balen dus. De pepertjes zitten dubbel in plastic verpakt: ze liggen in een plastic bakje en daaromheen zit ook nog een plastic zakje. Vind ik ook allemaal niet zo nodig. Nog een keer balen dus.

Vandaar dat ik me maar eens aan een nuttige-huisvrouwendag heb overgegeven en een hele lading kleingesneden pepertjes heb ingevroren. Genoeg voor de hele winter, schat ik zo.

Op de markt of in de toko koop je een grote zak pepers voor een paar euro. Snijd de pepers in de lengte open en verwijder zaad en zaadlijsten. Houd je van extra pittig, dan kun je de zaadlijsten ook laten zitten. Natuurlijk snap je al dat ik geen zin heb om een hele schaal met pepers te millimeteren, dus ik heb daarvoor de mini-chopper gebruikt. Je legt de in drieën gesneden peper met de gesneden kant naar boven op de chopper en je doet de klep dicht. De perfect gesneden miniblokjes (3 x 3 mm) komen dan vanzelf in het opvangbakje terecht. Op deze manier ga je razendsnel door een horde pepers heen. Natuurlijk kun je ze ook gewoon met een scherp mes te lijf gaan. Kost wel wat meer tijd …

De blokjes peper verdeel je gelijkmatig over een met Bake-O-Glide beklede braadslede. Met een deegkrabber maak je richeltjes in de lengte tussen de peperblokjes in en daarna maak je haaks erop ook weer richeltjes, zodat de pepertjes in kleine vierkante blokjes worden verdeeld. De braadslede zet je afgedekt in de diepvries totdat de blokjes bevroren zijn.

Til het velletje Bake-O-Glide met de bevroren pepertjes uit de braadslede en breek de plak in vieren of in kleinere porties, een beetje afhankelijk van het bakje waarin je de pepertjes invriest. Leg ze in een diepvriesbakje en breek er elke keer dat je een pepertje nodig hebt één of twee blokjes af.

Tip: Natuurlijk was ik eigenwijs en dacht dat ik geen huishoudhandschoenen hoefde aan te trekken voor zo’n snel karweitje. Nou, doe het toch maar wel: ik had zelfs 24 uur later nog steeds lol van die pepertjes als ik in mijn ogen wreef.