Zoetzuur varkensvlees

Bij een wokschotel hoeft alles maar kort te bakken: je hebt dus tussendoor geen tijd om groenten te snijden of ingrediënten af te wegen. Zorg er daarom voor dat alle ingrediënten in bakjes klaarstaan en dat alle groenten gesneden zijn.
Voor het frituurbeslagje:
100 gram bloem
1½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
1½ dl water
Voor de zoetzure saus:
1 blikje ananasstukjes op siroop à 227 gram
½ eetlepel maïzena, aangemaakt met 1 eetlepel water
2 eetlepels tomatenketchup
1½ eetlepel suiker
1 eetlepel nam pla (vissaus)
¾ eetlepel witte wijnazijn
± 4 dl arachideolie om te frituren
300 gram varkensvlees, in dunne reepjes, bestrooid met zout en peper
2 teentjes knoflook uit de knijper
1 kleine winterwortel, in juliënne gesneden (met juliënnesnijder of mandoline)
1 rode ui, in halve dunne ringen
1 rode paprika, in stukken van 2 x 2 cm
10 cm komkommer, gehalveerd, daarna in dunne schijfjes
1 tomaat, ontveld, in dunne parten
koriander om te garneren

Kookinstructies

Het frituurbeslagje: Meng bloem, bakpoeder en zout in een kom. Voeg al kloppend het water toe en roer het geheel tot een klontvrij beslag.

Giet het blikje ananassstukjes af, maar bewaar de siroop. Vul de siroop eventueel met water aan tot het 1 dl is. Roer de aangemaakte maïzena, de tomatenketchup, de suiker, de vissaus, de azijn en de suiker erdoor en klop tot een glad sausje.

Verwarm de olie in de wok op de hete plaat of op halfhoog vuur. De olie is goed op temperatuur als een druppeltje beslag gelijk begint te bubbelen als het de olie raakt. Doe de helft van de reepjes vlees in het beslag en laat de stukjes vlees daarna voorzichtig één voor één in de olie glijden. Bak ze in ongeveer 5 minuten mooi goudbruin en neem ze met de schuimspaan uit de olie. Laat de gefrituurde reepjes uitlekken op keukenpapier en frituur de tweede helft van het vlees op dezelfde wijze (als het nodig is, vul je de olie weer wat aan; verwarm de wok met olie dan wel weer even goed door).

Giet de olie voorzichtig uit de wok, maar laat een heel klein bodempje olie in de wok zitten.
Knijp de knoflook erbovenuit, roer om en voeg dan gelijk de wortelreepjes, de halve uienringen en de paprikastukjes toe. Roerbak dit ongeveer 5 minuten en voeg dan de komkommerschijfjes, de ananasstukjes, de tomaat en het zoetzure sausje toe. Roerbak dit 1½ minuut en verwarm ten slotte de gefrituurde vleesstukjes even mee. Garneer met wat korianderblaadjes.
Lekker met rijst.

Tip 1:  Als je niet van varkensvlees houdt, dan kun je ook reepjes kipfilet nemen. Ben je meer van de vis, dan neem je bijvoorbeeld wat stevige stukjes vis en/of grote garnalen.

Tip 2:  Heb je geen Nam Pla? Neem dan lichtgekleurde sojasaus.

Tip 3:  Zelf wok ik het liefst in de braadpan van Demeyere.

Zie ook het videorecept Zoetzuur varkensvlees

 13.95