Zoete Aardappelgalettes (4 stuks)

3 zoete aardappelen van ca. 350 gram
250 gram kant-en-klaar bladerdeeg
1 scharrelei, losgeklopt
1 dl zure room
100 gram harde geitenkaas
2 eetlepels pompoenpitten
1 middelscherpe rode chilipeper (zonder zaadjes, fijngehakt)
1 eetlepel olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
2 theelepels fijngesneden bladpeterselie
grof zeezout

Kookinstructies

Pof de zoete aardappels in de braadoven ongeveer 30 à 35 min in de schil tot ze gaar, maar in het midden nog iets rauw zijn (controleer dit door in het midden een spies in de aardappel te steken). Laat ze afkoelen tot je ze kunt vastpakken, pel ze en snijd ze in 3 mm dikke plakken.

Rol het deeg uit (of neem kant-en-klare plakjes) en snijd er vier rechthoeken van 7 bij 14 cm uit. Leg ze op een met Bake-O-Glide bekleed bakblik, en prik gaatjes over het hele oppervlak. Zet minstens een half uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en bestrijk met het losgeklopte ei. Verdeel de zure room over de deeglapjes en laat rondom een 5 mm brede rand vrij. Schik de plakken zoete aardappel licht overlappend op de roomlaag en laat ook nu weer de vrij. Bestrooi met zout en peper, verkruimel de kaas erover en bestrooi met pompoenpitten en chilipeper.

Bak de galettes net iets boven het midden van de braadoven 20-25 minuten tot ze gaar zijn. Controleer de onderkant; deze moet goudbruin zijn. Roer, terwijl de galettes in de oven staan, de olijfolie, knoflook, peterselie en een snuf zout door elkaar en bestrijk het gebak als het uit de oven komt direct met het mengsel. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Deze galette is pittig en zoet en kan als voorgerecht voor vrijwel elk hoofdgerecht worden geserveerd, maar ook als lunch of als klein hoofdgerecht met een groene salade. Ze zien er niet alleen erg mooi gekleurd uit maar zijn ook verrassend lekker! Alles wat ik tot nog toe uit dit boek gemaakt heb is erg lekker.

Inzender: Esther Beuzekom, recept van Yotam Ottolenghi

 42.00