Zoet-zoute walnoten met rozemarijn

en gevaarlijk lekker knabbeltje dat overal bij past; kan als zoete lekkernij bij een kopje thee, maar is ook heerlijk als hartig knabbeltje bij een glaasje wijn.
2 eiwitten, losgeklopt
350 gram walnoten
140 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel fijngehakte rozemarijn
1 theelepels fijn zout
30 gram sesamzaad
snufje cayennepeper

Kookinstructies

Klop de eiwitten los en meng de walnoten erdoor. Zorg ervoor dat alle kanten van de walnoten goed met het eiwit bedekt worden.

Roer de basterdsuiker, de rozemarijn, het zout, het sesamzaad en de cayennepeper door elkaar. Schep dit grondig om met de walnoten.

Leg de noten op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat en let er daarbij op dat ze niet op of tegen elkaar aan liggen. Schuif de bakplaat 25 minuten op de bovenste richels van de bakoven of 20 à 25 minuten op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven. Voor de elektrische fornuizen: bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 170 °C (heteluchtoven 155 °C).

Neem de bakplaat uit de oven en laat de walnoten even afkoelen. Haal ze daarna van de bakplaat en leg ze uit elkaar zodat ze even kunnen uitharden.

Tip:  Gebruik altijd een gestandaardiseerd maatlepeltje bij het afwegen van dit recept. De inhoud van een theelepel uit je besteklade (2 à 3 ml) is veel kleiner dan een officiële maatlepel (5 ml), dus bij gebruik van een gewone theelepel krijg je de zoet-zoute walnoten niet goed op smaak.

Wetenswaardigheidje: In de culinaire wereld worden steeds meer zoete gerechten met aardig wat zout gecombineerd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan gezouten karamel. Het zout zorgt ervoor dat het zoete gerecht niet te weeïg gaat smaken.

Naar een recept van Esther Beuzekom
Foto: Saskia Schepers

Zie ook het videorecept Zoet-zoute walnoten met rozemarijn