Zevenlagensalade
Voor vier hongerige eters, maar ook zeer geschikt als bijgerecht voor zes of als buffetgerechtje Erg lekker bij gegrild vlees. Ik maakte er de gemarineerde kip in limoensap, knoflook en olijfolie van de Aga-workshop bij: goede combi!½ krop ijsbergsla |
---|
1 bakje farmersalade (Johma, klein rond bakje met rood dekseltje) |
1 bosje bosuitjes |
150 gram diepvriesdoperwten (GEEN erwtjes uit pot, die zijn te melig in de salade!) |
4 eetlepels mayonaise |
4 eetlepels yoghurt |
2 eetlepels melk |
1 eetlepel dille |
peper (en zout) |
75 gram oude of belegen kaas naar smaak (ik gebruik Old Amsterdam of een dergelijke pittige kaas) |
100 gram ontbijtspek |
Kookinstructies
Breng een pannetje water aan de kook op de hete plaat. Verwarm de grillpan voor in de braadoven.
Blancheer de diepvrieserwtjes 1 à 2 minuten in het kokende water en giet af. Laat snel afkoelen in een zeef. Bak de plakjes ontbijtspek uit in de grillpan. Laat het goed uitbakken, zodat je het na afkoelen kunt verkruimelen. Rasp de kaas in dunne sliertjes (Magimix).
Laag 1: Snijd een halve krop ijsbergsla in zo dun mogelijke repen en doe deze onder in de serveerschaal.
Laag 2: Verdeel met een vork de farmersalade over de laag sla en strijk deze laag met de vork zo dicht mogelijk. Het is een dunne laag, dus goed verdelen vanuit het bakje!
Laag 3: Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en verdeel deze over de laag farmersalade.
Laag 4: Verdeel hierover de afgekoelde erwtjes.
Laag 5: Roer een sausje van de yoghurt, melk, mayonaise, dille, peper (en zout; ik vind dit niet nodig).
Laag 6: Verdeel de geraspte kaas over het sausje.
Laag 7: Verkruimel het ontbijtspek over de kaas, deze laag hoeft niet dicht.
Plaats de schaal in de koelkast en laat minstens 3 à 4 uur intrekken en koelen voor gebruik. In het kader van het relaxte Aga-koken, kun je de salade prima een dag van tevoren maken. Smaakt ook heerlijk bij een barbecue.
Tip: Leg de spekjes er pas voor het serveren op, dan blijven ze lekker krokant
Inzender: Elona Manders
Foto: Saskia Schepers