Zalm a l’orange
Een feestelijk gerecht voor een flinke groep eters. Deze zalmzijde gaat rechtstreeks in de ovenschaal de oven in en kan dan in één moeite door op tafel. Gemakkelijker en sneller kan haast niet!1 zalmzijde, zonder vel |
---|
sap en geraspte schil van 1 sinaasappel |
zout en versgemalen witte peper |
1 rode Spaanse peper, in ragfijne ringetjes |
1 eidooier |
½ eetlepel witte-wijnazijn |
1 theelepel Franse mosterd |
1½ dl zonnebloemolie |
1 theelepel gembersiroop |
3 lente-uitjes, in ragfijne schuine ringetjes |
Kookinstructies
Wrijf de zalm in met een gedeelte van het sinaasappelsap. Bestrooi met zout en versgemalen peper. Laat ongeveer 15 minuten intrekken.
Leg de zalm in een grote ovenschaal en zet de schaal ongeveer 12 minuten op het rooster op de braadovenvloer. Een dik stuk zalm zal iets meer tijd nodig hebben.
Breng ondertussen een klein pannetje met water op de plaat aan de kook en blancheer de peperringetjes 2 minuten zodat de scherpte er een beetje af is. Giet de pepertjes af en spoel even met koud water zodat de peper niet door gaart. Dep de ringetjes met een keukenpapiertje wat droger.
Doe eidooier, azijn, mosterd, 1 eetlepel sinaasappelsap en de sinaasappelrasp in een kom en klop met een garde goed door elkaar. Voeg de olie druppelsgewijs toe, terwijl je blijft kloppen. Roer er de gembersiroop door en breng op smaak met zout en peper. Proef nogmaals: de saus mag iets tegen het zure aan zitten, want dat combineert goed met de zalm; is dat niet zo, voeg dan nog een drupje azijn toe.
Controleer of de vis gaar is door er in het midden van de zalm een mesje in te steken en kijk of hij er van binnen niet meer glazig uitziet. De zalm mag van binnen nog wel iets rosé zijn. Verdeel een gedeelte van de saus over de zalm en bestrooi met de peperringetjes en de lente-ui. De rest van de saus serveer je apart bij de zalm.
Tip: Als je de rode peper in ringetjes snijdt, kom je overal de zaadjes uit de peper tegen. Snijd daarom eerst het spitse punt van de peper en rol de peper – met de opengesneden kant naar beneden – tussen je handen heen en weer. De zaadjes vallen er nu uit; je kunt nu de ringetjes snijden zonder dat de peperringetjes overal tussen gaan zitten.
Tip: Als je de zalm op de bakplaat bakt in plaats van in een ovenschaal, gaart hij sneller omdat de bakplaat de warmte sneller geleidt dan een ovenschaal. Je zult dan aan 6 à 8 minuten voldoende hebben. Leg de zalm dan bij voorkeur op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat met een verhoogde rand, zodat het bakvocht niet in de oven terecht komt.
Zie ook het videorecept Zalm a l’orange