Zadencrackers

Zaden zijn echte superfoods, vol met gezonde voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren en mineralen. En laat je nou van die gezondheidsbommetjes ook nog eens héééle lekkere crackers kunnen maken … Zadencrackers zijn niet moeilijk te maken. Eigenlijk is het alleen maar een kwestie van mengen, uitstrijken op het bakblik en twee keer bakken; eerst de voorkant en dan de achterkant. Ik heb er een basisrecept van gemaakt, zodat je volop kunt experimenteren met verschillende zaden, melen en oliën.
150 gram zaden *1
30 gram meel * 2
2 eetlepels olie *3
¼ theelepel fijn zeezout *4
120 – 150 ml water *5

Kookinstructies

*1
Zaden: meng verschillende zaden en kies daarbij de zaden die je het lekkerst vindt. Er moet wel altijd een gedeelte lijnzaad of chiazaad bij zijn, want dat zorgt voor de binding. Zelf vind ik lijnzaad een mooiere en lekkerder cracker geven dan chiazaad, maar beide soorten lukken goed. Voor de crackers kun je kiezen uit: zonnebloempitten, wit en zwart sesamzaad, bruin en blond lijnzaad, maanzaad, chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten. Ik heb in het onderstaande filmpje gekozen voor 30 gram lijnzaad, 30 gram sesamzaad, 30 gram hennepzaad, 30 gram zonnebloempitten en 30 gram pompoenpitten. Omdat je zelf een keuze kunt maken uit verschillende zaden, is crackers maken ook een leuke – en lekkere – manier om restjes zaden op te maken.

*2
Meel: kies meel dat je lekker vindt. Ik heb hier gekozen voor boekweitmeel omdat ik daarvan nog een restje had liggen. Je kunt ook elke andere meelsoort nemen die je op voorraad hebt. Als je geen meel aan de crackers toevoegt, vallen ze na het bakken snel uit elkaar.

*3
Olie: Gebruik een olie die je lekker vindt. Dat kan een neutrale olie zijn, maar ook een olijfolie, kokosolie of andere olie. Ik heb voor het receptvideo koolzaadolie gebruikt.

*4
Water: bij gebruik van lijnzaad is 120 ml water voldoende. Gebruik je chiazaad, dan kun je naar de 150 ml gaan. Voeg niet teveel water toe, dan loopt de massa erg uit waardoor er sneller gaten in het uitgerolde ‘deeg’ vallen. Bovendien wordt de baktijd erg lang als je veel water toevoegt, want dat moet allemaal verdampen.

*5
Zeezout: voor een neutrale cracker voeg je fijn zout toe. Maar wil je de cracker bijvoorbeeld bij de borrel presenteren, dan kun je ook andere kruiden toevoegen. Uien- of knoflookpoeder, chilivlokjes, rozemarijn, tijm of paprikapoeder zijn lekker in crackers, maar varieer er maar op los!

Werkbeschrijving

Meng alle ingrediënten door elkaar en laat het geheel een halfuurtje rusten. Langer mag ook. Het mengsel moet er nu uitzien als een dikke brij en al het water moet opgenomen zijn.

Verdeel de massa met een spatel op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Probeer het zo te verdelen dat het een beetje een rechthoek wordt. Gebruik een deegkrabber om de randen een beetje recht te maken. Leg er een velletje Bake-O-Glide op en rol er met de deegroller overheen totdat het een dunne laag is. Dat gaat gemakkelijker dan het lijkt, omdat de zaden al van zichzelf al een bepaalde dikte hebben. Tijdens het uitrollen wordt de rechthoek weer onregelmatig, maar met het deegkrabbertje kun je hem weer een beetje in model brengen. Let goed op dat er geen gaten in de plak vallen. Als de rechthoek mooi regelmatig dun is en een goede vorm heeft, trek je met de deegkrabber een lijn in het midden. Dat maakt het later gemakkelijker om de plak te draaien.

Zet de bakplaat 30 minuten op de tweede richel van de bakoven of in een voorverwarmde oven van 160 °C. Neem de bakplaat eruit, keer de plakken met behulp van een paletmes om en snijd ze met het deegkrabbertje in de gewenste grootte. De buitenkant van de koek is nu al wat meer gedroogd dan het midden, daarom leg je tijdens het snijden de binnenste crackers aan de buitenkant en tegelijkertijd schuif je de buitenste crackers naar het midden toe.

Zet de bakplaat nog 10 – 15 minuten terug in de oven totdat de crackers volledig droog en knapperig zijn. Controleer de knapperigheid door een stukje van een cracker af te breken. Let goed op: de crackers mogen niet te lang in de oven blijven; als ze ook maar enigszins verbranden, worden ze bitter.

Tip:   Als je geen bakoven hebt, kun je in dit geval de crackers niet in de braadoven bakken, zelfs niet met een koude plaat erboven, want dit is te heet voor de crackers. Je moet de crackers dan laten drogen in de kookoven. De kleur wordt dan wat minder aantrekkelijk, maar de smaak zal er niet minder om zijn.

Tip:   Voor bij de borrel kun je crackers tot kleine driehoekjes snijden. Dat ziet er leuk uit en het combineert heerlijk met mildsmakende kazen.

Tip:   Voor de foto bij dit recept heb ik het volgende beleg gebruikt: hüttenkase en daarop fruitbeleg (jam zonder toegevoegde suiker). Dit beleg in combinatie met de zadencracker is niet simpelweg lekker, het is een gebakje! En nog gezond ook!

Zie ook het videorecept Zadencrackers

Vanaf  5.50