Wrap met versgerookte kip, mango en amandelen

Een heerlijke wrap met warmgerookte kip, mango, geroosterde amandelen en paprika, met daarbij een pittig harissasausje. De wrap is geschikt als lunch, tussendoortje of met een groene salade erbij ook lekker als avondeten.
Voor de saus:
100 gram Griekse of Turkse yoghurt (mag ook zure room of crème fraîche zijn)
1 eetlepel mangochutney
½ eetlepel gembersiroop
1 theelepel harissapasta (of meer als je durft!)
zout
Voor de gerookte kip:
2 kipfilets
zout en versgemalen peper
ketoembar (gemalen koriander)
extra nodig: rookpan en 2 eetlepels rookmot
Voor de vulling:
40 gram amandelen, kleingehakt
1 rijpe mango
1 oranje paprika (geel of rood kan ook)
zonnebloemolie om in te vetten
4 tortilla’s
4 eetlepels mangochutney
handje krulsla

Kookinstructies

De saus: Roer de yoghurt, mangochutney, gembersiroop en harissapasta door elkaar en breng op smaak met zout.

Kipfilet roken: Bestrooi de kipfilets met zout, peper en ketoembar. Strooi de rookmot op de bodem van de rookpan en leg de rookkamer erop. Zet het stoomrooster in de rookpan en leg daarop de kipfilets. Sluit de pan met het deksel en zet hem 12 minuten op de hete plaat (Aga’s die niet zo warm zijn, kunnen eventueel naar de 15 minuten). Zet de pan daarna, zonder ook maar één keer de pan te openen, een half uur op de warmhoudplaat of op een dubbele laag keukenpapier op de deksel van de sudderplaat. Let op: gebruik daarvoor geen doek of Chef’s Pad, want die kan verschroeien door de hitte van de rookpan!

Zet de rookpan na dat half uur op het rooster op de braadovenvloer en verwijder daar de deksel (dan gaat de rook die nog in de pan zit, door de schoorsteen naar buiten (voor de traditionele Aga’s).
Laat de kip nog 8 à 10 minuten nagaren (afhankelijk van de dikte van de kipfilets). Snijd de kip in dunne reepjes.

Vulling: Leg de kleingehakte amandelen op een bakplaatje en rooster ze in 7 minuten goudbruin op het rooster op de braadovenvloer. Schil de mango en snijd hem in acht parten. Snijd de paprika in de lengte in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de kwarten overdwars in dunne reepjes.

Leg een velletje Bake-O-Glide op de sudderplaat en leg de reepjes paprika erop. Leg er na 2 minuten de mangostukken bij en verwarm deze twee minuten mee. Het velletje Bake-O-Glide met de vulling erop kun jenu even terzijde leggen (bijvoorbeeld op een doek op het deksel van de hete plaat). Vet de sudderplaat met een keukenpapiertje met wat olie in.

Zet nu al de ingrediënten bij elkaar klaar, zodat je vlot door kunt werken. Leg de eerste tortilla op de ingevette sudderplaat. Keer hem na 20 seconden en bestrijk de kant die nu bovenligt met ongeveer 1 eetlepel mangochutney. Leg in een streep in het midden achtereenvolgens wat kipreepjes, paprikareepjes, 2 parten mango en bestrooi met wat van de amandelen. Verdeel er enkele plukjes krulsla over. Rol de tortilla op en serveer met het harissasausje.

Aanwijzingen voor de Aga 6-4, Module en Masterchef: Kipfilet roken: verwarm de rookpan ongeveer 1 minuut voor op de middelgrote pit op hoog vuur. De pan is op temperatuur als een druppeltje water op de bodem gelijk een bolletje vormt. Strooi de rookmot op de bodem, leg de rookkamer erop en doe het stoomrooster met daarop de gekruide kipfilets in de pan. Sluit de pan en zet het vuur halfhoog. Laat 9 minuten op halfhoog vuur staan, draai het vuur dan uit en laat de gesloten pan nog een half uur staan.

De kip hoeft in dit geval niet meer in de oven nagegaard te worden. (Controleer het wel even voor de zekerheid: als de kip nog enigszins roze is aan de binnenzijde, dan even bakken of even in de oven.)
Amandelen roosteren: schep de amandelen in een droge koekenpan op niet te hoog vuur om totdat ze goudbruin zijn en beginnen te geuren. Paprika en mango verwarmen: gebruik de voorverwarmde grillplaat of verwarm de paprika en mango kort in zeer weinig hete olie op het vuur. Tortilla’s: pak de tortilla’s samen in aluminiumfolie en leg ze 8 minuten midden in de voorverwarmde heteluchtoven
van 200 °C.

Tip 1:  Harissa (of harissapasta) is tegenwoordig gewoon bij de meeste supermarkten te koop. Harissa komt van oorsprong uit Tunesië. Het heeft wat weg van sambal, maar krijgt door de toevoeging van onder andere komijn en knoflook toch een heel andere smaak. Het wordt veel in Noord-Afrikaanse recepten gebruikt, bijvoorbeeld in soepen, couscous, deegwaren en rijstgerechten. De saus is verpakt in potjes, tubes of blikjes. Op het potje staat dat de saus twee weken houdbaar is in de koelkast, maar als je na gebruik een laagje olijfolie over de harissa giet, is deze vrijwel onbeperkt houdbaar in de koelkast.

Tip 2:  Wil je meer weten over het roken van voedingsmiddelen op de Aga, kijk dan bij de deze Tip.

Zie ook het videorecept Wrap met versgerookte kip, mango en amandelen