Witte-chocoladebarquette

De witte-chocoladetaartjes uit het Aga Menuboek zijn hier ‘omgebouwd’ naar barquettes – de culinaire term voor kleine bootvormige hapjes. Zó feestelijk met een decoratie van wat granaatappelpitjes, een klein trosje aalbessen of wat bosbesjes!
Voor het deeg:
150 gram bloem
20 gram hazelnoten
55 gram suiker
80 gram boter, in blokjes
1 ei, losgeklopt
Voor de vulling:
1 dl slagroom
140 gram witte chocolade, gehakt (of chocoladegaletjes)
½ – ¾ eetlepel limoncello
Om te decoreren:
een frisse fruitsoort, bijvoorbeeld passievrucht, granaatappelpitjes, schijfjes aardbei o.i.d

Kookinstructies

Doe de bloem, de hazelnoten, de suiker en de boter in de kom van de foodprocessor en maal tot kruimeltjesgrootte. Schenk, terwijl de machine draait, zoveel van het losgeklopte ei erbij totdat het deeg wat begint samen te klonteren. Daar heb je waarschijnlijk ongeveer driekwart van het ei voor nodig. Laat het deeg in plasticfolie verpakt een half uur in de koelkast rusten.

Rol het grootste gedeelte van het deeg op een bebloemd werkblad uit tot 2 mm dikte. Steek er met de bootjesuitsteker 16 vormpjes uit en leg deze in de bootjesvorm. Druk de zijkanten een beetje vast zodat het bootje één geheel wordt, zonder naad aan de zijkant. Wikkel een grote plastic zak om de bootjesvorm en zet deze 30 minuten in de diepvries.

Rol ook het overige deeg dun uit. Steek er kleine koekjes uit en leg deze op een met Bake-O-Glide bekleed bakplaatje. Bak ze ongeveer 10 minuten beneden in de braadoven of boven in de bakoven (of in een heteluchtoven van 180 °C). Let er goed op, want deze kleine, dunne koekjes verbranden snel. Laat ze uit de oven op een rooster afkoelen. Neem daarvoor liefst een fijnmazig taartrooster, dan vallen de kleine koekjes er niet doorheen.

Neem de bootjes uit de diepvries en bak ze 10 à 15 minuten op de bodem van de braadoven. Keer de vorm halverwege de tijd. Voor de conventionele oven: bak 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C (heteluchtoven: 180 °C). Laat ze uit de oven op een rooster afkoelen.

Verwarm de slagroom tot aan het kookpunt in een pannetje op de sudderplaat of op laag vuur. Neem de pan van de plaat en roer de limoncello erdoor. Doe de chocolade in een kom en giet de limoncelloslagroom erover. Roer totdat de chocolade gesmolten is. Giet de chocoladeslagroom in de afgekoelde taartbodempjes. Laat minimaal een uur op een koele plaats opstijven.

Decoreer met wat vers fruit en een klein koekje en eventueel met wat poedersuiker.

Tip 1:  De bootjes worden gemaakt met de bootjesvorm. Bij de bootjesvorm hoort een uitstekertje waarmee je lapjes deeg uitsteekt die precies de maat van de bootjes hebben. Je kunt ook een minimuffinvorm gebruiken.

Tip 2:  De bootjes kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, maar decoreer ze pas kort voor gebruik. De witte-chocoladevulling wordt bij het bewaren in de koelkast wel elke dag iets steviger.

Tip 3:  De koekjes kun je eventueel dun bestrooien met kristalsuiker voor een mooi effect.

Zie ook het videorecept Witte-chocoladebarquette

 21.95
Aanbieding!