Vlierbloesemlimonadesiroop, ongekookt (2½ liter)
Een zeer voordelige limonade, die de dorst goed lest. Pluk de vlierschermen op een droge dag – bij voorkeur na het optrekken van de dauw, maar in ieder geval voor het middaguur. Het meest geschikt zijn de schermen met zich net openende bloemetjes; later bevatten ze erg veel – onschadelijk – stuifmeel dat de siroop troebel maakt. In de zomer kun je de limonade met licht koolzuurhoudend mineraalwater of met gewoon leidingwater verdunnen in de verhouding 1:7. In de winter met kokend water (1:5), als zweetafdrijvende drank bij griep en verkoudheid of zomaar als troost voor het koukleumen. Vlierbloesemsiroop is niet alleen nu, met het warme weer, erg lekker om het met koud water/bubbeltjes water/sekt of zo aan te lengen, maar ook in de winter met warm/heet water is het verrukkelijk. En de vlier heeft heel veel goede eigenschappen.± 150 gram vlierschermen (even de beestjes eruit schudden, het wordt later toch gefilterd) |
---|
50 gram citroenzuur |
1 citroen, de gele schillen (met een dunschiller eraf gehaald) en het sap (ca. 1½ dl) |
2½ liter koud water |
2 ½ kilo suiker |
Kookinstructies
Doe het water met de suiker en de citroenzuur in een geschikte pan of emmer. Goed roeren zodat de suiker oplost. Knip de dikke stelen van de vlierschermen en voeg de bloemen aan het water toe en laat alles (toegedekt) 24 uur staan in de zon (als er geen zon schijnt, bij kamertemperatuur). Leg er een bordje ondersteboven op. De bloesem moet onder water blijven staan. Roer de bloesems tussentijds een paar keer om. Haal de bloesem uit het water (dit is inmiddels siroop geworden) en giet dit door een zeer fijne zeef of door een vergiet waarin je een vochtig gemaakte theedoek hebt gelegd. Giet de siroop in zeer schone flessen met een schroefdeksel, tot ½ cm onder de rand. Bewaar de flessen op een koele plaats (koude kelder of koelkast).
Let op: na verloop van tijd kan zich in de fles een troebele laag afzetten. Dit is stuifmeel; u kunt het voor het gebruik door de fles schudden.
Tip: Gebruik in plaats van suiker: 1½ kg milde honing, of half appeldiksap/half kristalsuiker.
Tip: Citroenzuur is in Duitsland in elke supermarkt heel voordelig te koop. Hier bij een goede drogist of apotheek wel verkrijgbaar of per internet.
Inzender: Fini van Breugel