Vis-pie

Een overheerlijke visschotel waarin je allerlei restjes vis, schaal- en schelpdieren kunt verwerken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor de vissoorten die je het lekkerst vindt.
25 gram boter
30 gram bloem
1¼ dl slagroom
1¼ dl visbouillon
2 eetlepels droge vermout
½ theelepel worcestershiresaus
½ eetlepel verse dille, kleingehakt
zout en peper
500 gram gemengde visfilets, schaal- en/of schelpdieren naar keuze
4 plakjes bladerdeeg

Kookinstructies

Smelt de boter in een steelpan op de sudderplaat of op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer deze even mee tot het een dik, korrelig mengsel (roux) is. Meng de slagroom met de visbouillon en voeg deze scheutje voor scheutje toe terwijl je blijft roeren. Breng de saus op smaak met de droge vermout, worcestershiresaus, en zout en peper naar smaak. Zet de pan afgedekt 10 minuten in de kookoven of op heel laag vuur, dan trekt de bloemsmaak er een beetje uit.

Zet de pan weer terug op de sudderplaat en roer de visfilets en/of de schaal- en schelpdieren door de saus samen met de dille. Verwarm even mee en verdeel deze visragout over vier ingevette eenpersoons ovenschaaltjes.

Laat de plakjes bladerdeeg half ontdooien en rol ze iets uit totdat ze op de ovenschaaltjes passen. Gebruik je kleinere schaaltjes dan op het filmpje, dan is het niet nodig om de plakjes verder uit te rollen. Druk het bladerdeeg goed op de rand vast en snijd het aan de buitenkant van het schaaltje met een mes af. Het bladerdeeg zal tijdens het bakken weer ietsje krimpen, dus als je plakje bladerdeeg groot genoeg is voor het schaaltje, kun je het ook een centimeter buiten de rand afsnijden of –knippen. Prik in het midden van het deeg een gaatje.

Zet de vis-pies ongeveer 20 minuten boven in de braadoven of in een voorverwarmde oven van 210 °C, totdat het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Tip 1:  Voor het filmpje heb ik zalmfilet en tong gebruikt. In de diepvries had ik nog wat grote garnalen en St-Jacobsschelpen. Verwerk de vis wel altijd in ontdooide toestand.

Tip 2:  Van het deeg dat je overhoudt, kun je desgewenst nog een versiering maken. Plak deze met wat water of eiwit op de bladerdeegdeksel.

Tip 3:  Je kunt van deze hoeveelheden ook één grote vispie maken. Dat is even lekker, maar het serveert wat minder mooi, omdat de vis-pie geen stevig geheel vormt.

Tip 4:  Als je verse vis inkoopt voor de avondmaaltijd, gebeurt het nogal eens dat je bij de supermarkt of vishandelaar een grotere portie krijgt dan je eigenlijk bedoeld had. Snijd het teveel weg en vries het in. Voeg je de restjes bij elkaar, dan heb je zo genoeg voor deze vis-pie. Zo niet, voeg dan wat verse garnaaltjes aan de vis toe.

Tip 5:  Het uitrollen van het bladerdeeg gaat heel gemakkelijk op de uitrolmat van Bake-O-Glide.

Tip 6:  Voor het bereiden van de saus wordt hier de sauspan van Demeyere gebruikt, met een bijpassende deksel. Zou je deze saus in een steelpan maken, dan brandt hij al snel aan. Bij deze sauspan van meerlagenmateriaal heb je daar geen last van.

Zie ook het videorecept Vis-pie

Vanaf  22.00