Verslavende zonnebloempittenbrokken

Wat wil je nog meer? Gezond én lekker! Deze koek maak je razendsnel: droge delen bij elkaar, vloeibare delen erdoor en in de bakvorm uitdrukken. That’s all! Maar pas op hoor; ze heten niet voor niks verslavende zonnebloempittenbrokken …
180 gram zonnebloempitten
45 gram geraspte kokos
40 gram sesamzaadjes
80 gram gedroogde cranberry’s, abrikozen of rozijnen, wat fijner gehakt
½ theelepel zeezout
1 theelepel kaneel
35 gram kokosolie (= 2 eetlepels)
175 gram rijststroop (= 120 ml)

Kookinstructies

Bekleed een bakvorm van 20 x 30 cm met Bake-O-Glide (ook de randen). Ik heb daarvoor de geanodiseerde Aga-braadslede met rechte randen gebruikt, die heeft een wat grotere oppervlakte dan de standaard-braadslede van Aga.

Meng de zonnebloempitten; kokos; sesamzaadjes; fijngehakte cranberry’s, abrikozen of rozijnen; zout en kaneel in een ruime kom goed door elkaar.

Smelt de kokosolie in een steelpannetje op de sudderplaat of op laag vuur. Roer met een garde de rijststroop erdoor. Giet dit bij de droge ingrediënten en meng snel erdoor, voordat het al te plakkerig wordt. Verdeel het gelijkmatig over de bodem van de braadslede, strijk het met een spatel glad en druk goed aan. (Als het mengsel teveel aan de spatel blijft plakken, vet deze dan even in.) Bak 15 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven of 20 minuten in een voorverwarmde oven van 170 °C. De koek moet licht kleuren. Laat de koek in de braadslede afkoelen. Til de koek eruit en breek hem in brokken.

Tip:  Rijststroop is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.