Venkelsalade met gedroogde cranberry’s
Een lekker frisse salade die barst van de smaken: de anijsachtige smaak van venkel, de zoete smaak van de cranberry’s, de aromatische smaak van dragon en de zure toets van citroen en sumak.3 venkelknollen |
---|
3 eetlepels olijfolie |
1 eetlepel sumak, plus wat extra om te garneren |
sap van 1 citroen |
1 dl dragonblaadjes, grof gehakt (meet af in een maatbekertje) |
½ dl platte peterselie, grof gehakt (meet af in een maatbekertje) |
75 gram Beaufort of Comté (kaas),in plakken van een paar mm dik |
125 gram gedroogde cranberry’s |
eventueel zout |
shiso purperblad |
Kookinstructies
Snijd de stelen en de wortelaanzet van de venkelknollen, maar snijd er niet te veel af, zodat de knollen niet uit elkaar vallen. Snijd de knollen overlangs in zo dun mogelijke plakken met een mandoline. Doe de venkelschijfjes in een grote schaal.
Roer in een ruime kom een dressing van de olijfolie, sumak, citroensap, dragon en platte peterselie. Proef de dressing en breng eventueel met zout op smaak. Schep de dressing door de venkelplakken samen met de helft van de cranberry’s. Zorg ervoor dat het geheel niet te nat wordt, dus misschien heb je niet alle dressing nodig. De dressing kun je ruim van tevoren maken.
Zet een ronde bakring op een bordje en vul deze met de salade. Bestrooi met wat sumak. Verdeel de rest van de cranberry’s erover. Steek sterretjes uit de kaas en leg die op de cranberry’s. Leg enkele shiso purperblaadjes om de ring heen en trek de ring dan voorzichtig weg.
Tip: Sumak wordt gemaakt van zure rode besjes die groeien in het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. De besjes worden gedroogd en daarna gemalen. Sumak geeft een citroenachtige smaak aan je gerechten. Je vindt deze specerij bij de toko of de Turkse/Marokkaanse winkel.
Zie ook het videorecept Venkelsalade met gedroogde cranberry’s