Valentijnstaart met rood fruit

Voor het deeg:
300 gram bloem
150 gram boter
4 eetlepels suiker
2 eidooiers
Voor de banketbakkersroom:
½ vanillestokje, opengesneden
1,75 dl volle melk (of een mengsel van melk en room)
2 eidooiers
2 x 20 gram suiker
1½ eetlepel maïzena, gezeefd
Vulling:
750 gram rood fruit (zie Tip 1)
suiker naar smaak (afhankelijk van het fruit dat je gekozen hebt)
losgeklopt ei om te bestrijken

Kookinstructies

Kneed de bloem, boter, suiker en de eidooiers kort door elkaar. Voeg zoveel koud water toe (ongeveer 4 eetlepels) dat een samenhangend deeg ontstaat. Dit deeg is ook heel gemakkelijk met de foodprocessor te maken, zoals op het filmpje. Verdeel het deeg in tweeën en leg het in plastic verpakt een halfuur in de koelkast.

Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en breng de melk met het vanillestokje, de -zaadjes en 20 gram suiker in een sauspan op de sudderplaat of op laag vuur tot aan de kook. Laat de vanillemelk in een afgesloten pan achter de hete plaat of op een sudderplaatje minimaal 15 minuten trekken. Klop de eidooiers met de andere 20 gram suiker licht en luchtig en klop de gezeefde maïzena erdoor.
Giet de hete vanillemelk al kloppend bij het eidooiermengsel en schenk het mengsel terug in de pan. Breng tot aan de kook. Het mengsel mag heel even koken, maar niet lang. Zodra de banketbakkersroom bindt, neem je de pan van de Aga en je laat de room afkoelen. Leg er een velletje folie op, dan komt er geen vel op de room.

Rol de ene helft van het deeg op de bebloemde aanrecht uit tot de deeglap iets groter is dan een pie-vorm van 24-26 cm. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Snijd het overtollige deeg met een scherp mesje langs de rand van de vorm weg. Meng het rode fruit met suiker naar smaak.
Verdeel de afgekoelde banketbakkersroom over de deegbodem en doe het rode fruit daarna op de room.

Rol de andere helft van het deeg op een bebloemde aanrecht uit tot een cirkel die iets groter is dan de pie-vorm. Druk de pie top cutter in het deeg (zoals op de receptvideo) of gebruik een hartjesuitsteker om op regelmatige afstand hartjes uit de deeglap te steken.
Schep de deeglap op een taartentiller of pizzaschep en schuif de lap voorzichtig op de rode-vruchtenvulling. Druk de randen voorzichtig op elkaar en snijd het overlappende deeg weg. Druk de randen in een regelmatig patroon met je vingertoppen tegen elkaar of versier met restjes deeg.

Bestrijk de pie met losgeklopt ei en bak 40 à 45 minuten op de bodem van de braadoven of in een oven van 200 °C (heteluchtoven
180 °C).

Tip 1:  Je kunt voor deze pie kiezen uit allerlei soorten fruit. Voor Valentijnsdag is iets roods natuurlijk mooi, maar op alle andere dagen is elk ander fruit ook geschikt. Het mag ook diepvriesfruit zijn, dat is in het bijbehorende filmpje ook gebruikt. Zelfs fruit uit blik zou kunnen. Voeg aan het fruit suiker naar smaak toe (voor blikfruit is dit niet nodig) en combineer naar hartenlust met gedroogd fruit of noten.

Tip 2:  Voor Valentijnsdag is deze taart natuurlijk heel leuk met hartjes. Voor andere gelegenheden kun je ander passend uitstekertje gebruiken, bijvoorbeeld sterretjes voor Kerst of blaadjes voor de herfst.

Zie ook het videorecept Valentijnstaart met rood fruit