Tarte Tatin met rode uien

De ui … doodgewoon en toch altijd bijzonder smakelijk. Maak ‘m iets minder doodgewoon door er een keer een tarte Tatin van te maken, want daar is de ui bijzonder geschikt voor. Wij hebben deze uientaart gegeten met de langzaam gegaarde venkel en een stukje gehaktbrood (uit het Aga Basiskookboek) en dat was een hele geslaagde combi!
650 gram rode uien
klontje boter om in te vetten
180 ml droge rode wijn
50 gram (kokosbloesem)suiker
2 takjes tijm en enkele stukjes om te garneren
5 plakjes bladerdeeg

Kookinstructies

Kies voor de uien liefst een beetje de kleinere maatjes. Afhankelijk van de maat heb je misschien wat meer of minder dan 650 gram nodig. Schil en halveer de uien.

Vet een tarte Tatin-vorm van ± 24 cm doorsnede met de boter in. Leg de uien dicht tegen elkaar met de gesneden kant naar beneden in de vorm. Doe de wijn, de (kokosbloesem)suiker en de takjes tijm in een steelpan en laat deze op de hete plaat van de Aga of op hoog vuur inkoken tot siroopdikte; dat zal een minuut of zes duren, weer een beetje afhankelijk van de pan die je gebruikt. Verdeel de siroop over de uien.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Maak een bolletje van de plakjes en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel die net iets groter is dan de tarte Tatin-vorm. Leg de deeglap op de uien en stop deze aan de zijkanten iets in; dat gaat gemakkelijk met de botte kant van een tafelmes. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg.

Bak de uien-tatin ongeveer 40 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven of 35 minuten in een voorverwarmde oven van ongeveer 200 °C totdat het bladerdeeg mooi goudbruin is. Leg een platte schaal of bord op de vorm en keer hem snel om. Keer een tarte Tatin altijd van je af, voor het geval er wat siroop uit de vorm mee komt. Garneer met wat verse tijm of een ander frisgroen blaadje

Tip:  Ook lekker met stukjes walnoot tussen de uien mee gebakken.

Vanaf  19.95