Taaitaai

Een oudhollandse lekkernij voor rond de sinterklaastijd. Zoals de naam al doet vermoeden een beetje een taaie koek, met een duidelijke anijssmaak. Deze hoeveelheid is bedoeld voor drie taaitaaipopjes van 20 cm; twee grote en twee kleine poppen; of één hele grote.
140 gram vloeibare honing (met een neutrale smaak)
125 gram bruine basterdsuiker
1 ei
250 gram bloem
100 gram roggebloem
½ eetlepel bakpoeder
½ theelepel zout
2 theelepels gemalen anijszaad
1 theelepel kaneel
½ theelepel kruidnagel
± 1 eetlepel melk
losgeklopt ei om te bestrijken

Kookinstructies

Roer de honing, basterdsuiker en het ei door elkaar tot een homogeen mengsel. Meng bloem, roggebloem, bakpoeder, zout, anijszaad, kaneel en kruidnagel. Zeef het bloemmengsel boven het honingmengsel en roer het erdoor. Kneed het deeg verder met de handen. Voeg zoveel van de melk toe totdat je er een samenhangend deeg van kunt maken; waarschijnlijk heb je daar ongeveer 1 eetlepel melk voor nodig. Druk het deeg tot een bal en laat het ingepakt in plasticfolie een uur in de koelkast rusten.

Rol het deeg op een bebloemde aanrecht uit tot 1 cm dikte. Desgewenst kun je geleiderstokjes van 1 cm dikte langs het deeg leggen, dan weet je zeker dat je overal de juiste dikte krijgt. Steek er met een taaitaaimannetjes uitsteker poppen uit. Als je meer dan één pop maakt, moet je het deeg waarschijnlijk een keer opnieuw uitrollen. Je kunt ook één grote plak of pop uit het deeg snijden.

Versier de pop door er een mond en ogen op te tekenen of een ander patroontje. Op de receptvideo is daarvoor een spuitmondje gebruikt. Leg de taaitaai op een Bake-O-Glide beklede bakplaat en bestrijk hem met losgeklopt ei. Bak 15 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven of op 205 °C. Keer de laat halverwege de baktijd. Laat de taaitaaipoppen op een rooster afkoelen.

Zie ook het videorecept Taaitaai.