Stoofpotje van varkenswangetjes

Varkenswangetjes moeten langzaam sudderen zodat de zenuwen mals worden. Door het langzaam garen smelten ze mooi weg in het vlees.
1-1½ kg varkenswangetjes (ontvliesd)
bakboter
bloem
1 flesje blond streekbier (33 cl)
3 uien, gehakt
2 eetlepels suiker
2 eetlepels witte balsamicoazijn
200 gram gerookte spekblokjes
200 gram verse zilveruitjes of uitjes uit de diepvries
2 blokjes vleesbouillon
scheutje oxo
1 takje tijm
1 blad laurier
bakje champignons

Kookinstructies

Laat de varkenswangetjes door de slager ontvliezen. Breng ze op smaak met peper en zout. Bak ze aan in een pan op de hete plaat. Haal ze uit de pan en wrijf de wangetjes in met bloem. Bak de uien lichtbruin en vervolgens ook de spekblokjes. Haal alles uit de pan.Doe de suiker in de pan samen met de balsamicoazijn en laat lichtjes karameliseren.

Doe alle ingrediënten in een stoofpot, giet het bier erbij samen met scheutje water. Voeg de bouillonblokjes, laurier en takje tijm toe. Breng aan de kook op de sudderplaat en zet dan 1½ uur in de sudderoven. Voeg nu de oxo toe naar smaak en doe er ook de uitjes en de champignons bij. Breng aan de kook en zet nog een uurtje terug in de sudderoven. Je kunt de saus desgewenst nog wat indikken met wat bindmiddel.

Tip: van de redactie: Oxo (vloeibaar vleesextract) is in Nederland niet verkrijgbaar. Je kunt hiervoor in de plaats maggi gebruiken. Ook verse zilveruitje of uitje uit de diepvries kan lastig worden. Gebruik daarvoor in de plaats kleine sjalotjes.

Inzender: Kristof Willems

 16.95