Spring rolls

Verse loempiaatjes of ‘spring rolls’ draai je snel even in elkaar en je kunt er allerlei lekkere en gezonde ingrediënten in kwijt. Deze ongebakken loempiaatjes zijn geschikt voor in de broodtrommel, als lunch en voor de gezonde trek tussendoor. Bij de avondmaaltijd kan natuurlijk ook, maar dan moet je ze aanvullen met wat andere gerechten. Voor onderstaand recept heb ik gekozen voor Oosterse smaken, maar je kunt de spring rolls net zo goed maken als je eens wat restjes groente of vlees hebt. Van onderstaande hoeveelheden maak je ongeveer acht spring rolls, een beetje afhankelijk van hoe dik je ze rolt.
voor de spring rolls:
8 ronde vellen rijstpapier voor loempia’s
100 gram glasnoedels, sobanoedels, volkorennoedels o.i.d.
100 gram wortels
100 gram garnalen
1 avocado
100 gram cashewnoten, wat kleiner gehakt
blaadjes van een klein bosje koriander
1 eetlepel zwart sesamzaad
voor de saus:
1 eetlepel sojasaus of tamari
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel versgeperst limoensap
1 eetlepel gembersiroop
½ theelepel sambal

Kookinstructies

Breng een pan met water en zout op de hete plaat van de Aga of op hoog vuur aan de kook. Kook de noedels de voorgeschreven tijd. Ik heb volkorennoedels gebruikt: die moeten 5 minuten koken. Er zijn ook soorten noedels die korter of langer moeten koken en ook soorten die alleen maar geweld hoeven te worden. Dus houd de verpakking in de gaten! Spoel de noedels na het koken in een zeef koud af.

Snijd de wortel in hele dunne reepjes of gebruik daarvoor een juliënnesnijder of foodprocessor. Snijd de gepelde avocado in lange, dunne plakken. Zet alle ingrediënten in schaaltjes naast elkaar klaar op je werkblad.

Vul een lage schaal met warm water (niet kokend). De schaal moet zo groot zijn dat er gemakkelijk een rijstvel in past. Heb je geen passende schaal, gebruik dan een Aga-braadslede. Doop een rijstvel 20 à 30 seconden in het warme water. Je merkt eigenlijk vanzelf wel wanneer het vel soepel genoeg aanvoelt. Maak je werkblad een beetje vochtig, anders plakt je vel eraan vast. Leg het vel op het vochtige werkblad en leg een centimeter of acht van de onderzijde boven op elkaar wat noedels, wortels, garnalen en avocadoplakjes.
Bestrooi met wat gehakte cashewnoten en zwart sesamzaad en leg er enkele blaadje koriander bovenop. Het rolletje groente moet zo’n 10 à 12 cm in lengte worden en een beetje de dikte van een kroket krijgen. Sla de zijkanten van het rijstvel over het rolletje heen, sla daarna de onderkant van het vel over het rolletje en rol het geheel dan zo strak mogelijk op. Leg de rolletjes op een natgemaakt bord om te voorkomen dat ze aan het bord gaan plakken. Roer ten slotte alle ingrediënten voor de saus door elkaar.

Garneer de spring rolls desgewenst met nog wat extra korianderblaadjes. Dip de rolletjes in de saus.