Speculaasmoppen

Voor het deeg:
100 gram zachte boter
125 gram bruine basterdsuiker
¾ theelepel zout
½ dl karnemelk
250 gram bloem, bruinmeel of volkorenmeel
2 eetlepels speculaaskruiden
½ eetlepel bakpoeder
Voor de vulling:
200 gram amandelspijs
½-¾ losgeklopt ei
rasp van ½ biologische citroen
wat losgeklopt ei om te bestrijken
blanke amandelen, eventueel gehalveerd

Kookinstructies

Voor 25 speculaasmoppen.
Meng de zachte boter met de basterdsuiker en het zout tot een glad mengsel. Dit kan zowel met een houten lepel als met een keukenmachine. Roer de karnemelk erdoor. Meng de bloem met de speculaaskruiden en het bakpoeder en zeef dit boven het suiker-botermengsel. Kneed kort tot een samenhangend deeg dat niet meer aan de handen plakt. Is het deeg iets te nat, voeg dan wat bloem toe. Als het deeg nog geen bal vormt, voeg dan wat karnemelk toe (bij volkorenmeel heb je waarschijnlijk iets meer vocht nodig). Verpak het deeg in plastic en laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten. Heb je tijd om het een hele nacht te laten rusten, dan is dat nog beter: de smaak trekt dan goed door het deeg.

Prak met behulp van een vork de amandelspijs los met het losgeklopte ei en de geraspte citroenschil. Rol de spijs tot bolletjes van 10 gram.

Verdeel het speculaasdeeg in porties van 20 gram en draai er bolletjes van.

Bevochtig de aanrecht met wat water en leg er een velletje Bake-O-Glide op. Leg een bolletje speculaasdeeg op de Bake-O-Glide en leg er een velletje plasticfolie over. Rol dit bolletje met de deegroller tot een cirkeltje van 7 cm ø. Als je het een paar keer gedaan hebt, dan lukt het ook wel om 4 bolletjes tegelijk tot cirkeltjes te rollen. Leg op elk deegcirkeltje een bolletje amandelspijs (10 gram). Vouw het deeg om het bolletje spijs en druk het voorzichtig dicht. Rol het gevulde bolletje licht tussen je handen zodat het weer mooi bolvormig wordt: de naden en kreukels gaan er dan ook weer uit. Bestrijk de moppen met losgeklopt ei. Druk een amandel op de bovenkant en druk hem er een beetje in, anders laat hij tijdens het bakken weer los; het bolletje wordt dan wat platter.

Leg de speculaasmoppen op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Bak ze 25 minuten boven in de bakoven of 20 à 25 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven met de koude plaat erboven. Voor de conventionele oven: bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C (heteluchtoven: 160 °C).

Laat de speculaasmoppen uit de oven op een rooster afkoelen.

Tip:  Maak het deeg gerust 1 week eerder; in de koelkast blijft het goed en het wordt er zelfs lekkerder door.