Speculaaskruiden

Zelf speculaaskruiden maken is helemaal niet moeilijk en ze smaken en ruiken tien keer lekkerder dan de supermarktversie. Je hebt er alleen een wel een apparaatje voor nodig dat de harde kruiden kan malen, want met een normale keukenmachine lukt dat niet. Speculaaskruiden worden soms ook wel eens met een vijzel fijngewreven, maar dat is wel lastig; de nootmuskaat bijvoorbeeld krijg je dan niet fijn, en er zullen ook veel vliesjes en/of kleine stukjes in het mengsel blijven zitten. Om echt harde ingrediënten te malen kun je een ouderwets koffiemolentje gebruiken of – zoals ik hier heb gedaan – met de minikom die bij de Magimix blender verkrijgbaar is.
7 kaneelstokjes
1 eetlepel djahé (gemberpoeder)
1½ eetlepel korianderzaad (ketoembar)
1½ eetlepel kruidnagels
1 muskaatnoot
1½ eetlepel foelie
1 eetlepel kardemompeulen

Kookinstructies

Doe alle ingrediënten in de minikom. Leg de messenplaat erop en zorg daarbij dat de afdichtingsring op de juiste plaats ligt. Sluit de kom af met de kunststof deksel. Zet de kom met de deksel naar beneden op de blender. Druk de kom met de hand naar beneden. Zet de snelheidsregelaar op stand 4 en druk op On. Maal tot het mengsel fijn is (ongeveer 20 seconden). Als het nog niet fijn genoeg is, kun je de kom van de blenderbasis nemen en een keer omschudden. Maal daarna dan nog een keer 20 seconden. Let op: maal niet te lang, want dat is niet nodig en de speculaaskruiden zouden dan warm kunnen worden.

Tip: Gebruik bij het afwegen van de ingrediënten gestandaardiseerde maatlepels van 15 ml (= 1 eetlepel) en 5 ml (= 1 theelepel), want de eet- en theelepels uit je bestekbak hebben een andere inhoudsmaat dan de officiële maatlepels.

Tip: Er is niet één recept voor het maken van speculaaskruiden, maar er zijn er een heleboel. Iedereen die speculaaskruiden maakt, geeft er wel zijn eigen draai aan. Houd je bijvoorbeeld niet van de smaak van koriander, dan laat je die gewoon weg. Of vind je dat er echt ook wat anijs in moet, dan voeg je wat anijssterretjes toe. Aan sommige mengsels worden ook nog wel eens wat witte peperkorrels toegevoegd. Heb ik nooit geprobeerd, maar lijkt me best lekker.

Tip: Blijven er na het malen nog wat stukjes of vliesjes in de speculaaskruiden zitten, zeef de kruiden (eigenlijk: specerijen) dan even met een theezeefje.

Zie ook het videorecept Speculaaskruiden

Vanaf  229.00