Speculaashuisje

Sprookjesachtig, dit huisje. Voor Sinterklaas met een Pietje op het dak, voor Kerstmis met een kerstman erbij en voor de rest van het jaar als Hans en Grietje-huisje, versierd met snoepjes, glazuur e.d. De hoeveelheden van deze speculaascake zijn precies aangepast aan de inhoud van de huisjesvorm.
10 gram boter om in te vetten
250 gram boter, héél zacht
1 theelepel amandelextract
175 gram bruine basterdsuiker
150 gram amandelspijs, in stukjes verdeeld
5 eieren
1 eidooier
250 gram bloem
2½ eetlepel speculaaskruiden
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel zout
poedersuiker om te bestrooien

Kookinstructies

Een KitchenAid (met de draadgarde), of een andere staande mixer, is heel handig voor dit recept omdat er lang gemixt moet worden om het beslag mooi luchtig te krijgen. Met een handmixer lukt het ook goed, maar houd er rekening mee dat je lang moet mixen!

Zet de huisjesvorm op de warmhoudplaat of achter de hete plaat met 10 gram boter erin. Mix 250 gram boter goed los. Voeg het amandelextract toe en daarna de basterdsuiker en de stukjes amandelspijs. Mix tot een mooi crèmig mengsel. Schraap het af en toe met een pannenlikker van de randen van kom los zodat het mooi gelijkmatig gemengd wordt.

Voeg de 5 eieren en de eidooier één voor één toe en mix na elke toevoeging een paar minuten. Meng ondertussen de bloem met de speculaaskruiden, het bakpoeder en het zout. Roer dit even met een garde door zodat de kruiden goed door de bloem verdeeld worden. Zeef een derde van het bloemmengsel boven het botermengsel en schep dat er luchtig met een spatel doorheen (niet roeren!). Herhaal dat nog tweemaal met de rest van het bloemmengsel.

Gebruik een kwastje om de vorm met de gesmolten boter in te vetten. Zet de vorm daarna even omgekeerd neer zodat het teveel aan boter eruit kan lopen. Doe het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig met de spatel.

Bak 75 minuten op het rooster op de bodem van de bakoven of op 160 °C. Voor de 2-oven Aga: bak 30 minuten op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven en daarna 50 minuten in de kookoven. De cake is klaar als een lange prikker er weer droog uitkomt na het testen. Keer de cake gelijk om op een roostertje. Zodra hij afgekoeld is, kun je hem met een theezeefje met poedersuiker bestrooien. De cake is na een dag het lekkerst.

Zie ook het videorecept Speculaashuisje.