Speculaas maken met de speculaasroller
Dit recept is ook opgenomen in het Aga Basiskookboek op bladzijde 235. Het recept is geschikt voor allerlei soorten speculaas: voor speculaas uit de plank, voor speculaas met de roller , voor gevulde speculaas, voor dikke speculaasbrokken en ook voor pepernoten. Dit recept staat ook op een eerder filmpje: Speculaaspop. Maar daar maakte ik het deeg met de KitchenAid en nu wordt het met de Magimix gemaakt. Als je vergeten bent om de boter zacht te laten worden, kun je beter met de Magimix werken, want daarmee kun je deeg maken met harde boter.250 gram bloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem) |
---|
125 gram bruine basterdsuiker |
2 eetlepels speculaaskruiden |
½ eetlepel bakpoeder |
¾ theelepel zout |
100 gram boter |
50 ml karnemelk |
Kookinstructies
Doe alles, behalve de karnemelk, in de grote kom van de Magimix met het stalen mes en maal het geheel tot kruimeltjes. Voeg de karnemelk toe en maal nog even totdat het deeg in grove klonten bij elkaar begint te klonteren. (Heb je geen Magimix, dan kun je het deeg met de hand of met de KitchenAid maken. De volgorde is dan: meng de zachte boter met de basterd en het zout tot een egaal geheel. Roer de karnemelk erdoor en daarna de rest van de gezeefde ingrediënten.)
Pak het deeg in plastic en laat het minimaal een half uur in de koelkast liggen, liever nog de hele nacht, dan trekken de smaken er goed door. Speculaasdeeg dat goed gekoeld is, laat zich ook mooier uitrollen en de details van de tekening in het deeg komen dan duidelijker uit.
Rol het deeg op een bebloemde aanrecht uit tot een langwerpige lap van 3 mm dikte. Bebloem de speculaasroller en klop het teveel aan bloem er voorzichtig af. Zet de roller met de start- en snijlijn aan het begin van de uitgerolde deegplak. Het gemakkelijkst werkt de roller met de open kant van de steel naar boven, dan kun je je wijsvinger in de steel zetten om druk te zetten. Rol de roller langzaam en met stevige druk door het deeg. Haal het deeg buiten de snijlijnen weg en schep de speculaasjes met een bakspatel op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Veeg het teveel aan bloem op de speculaasjes eventueel met een bakkwastje weg.
Bak de speculaas 15 à 20 minuten boven in de bakoven of 15 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven met een koude plaat erboven. Voor de elektrische ovens: bak 15 minuten op 175 °C (heteluchtoven 160 °C). Let op: de verschillende ovens variëren nogal, dus pas de temperatuur of baktijd eventueel aan. Laat de speculaasjes uit de oven een minuutje staan en laat ze dan verder op een koekjesrooster afkoelen.
Tip 1: Zijn de speculaasjes na het afkoelen nog te zacht, zet het hele rooster met de koekjes erop dan een half uurtje in de kookoven. Zijn ze dan nog te zacht, dan kunnen de speculaasjes nog wat langer in de kookoven blijven. Het taart- en koekjesrooster past precies in de kookoven.
Tip 2: De tekening van de speculaas wordt extra scherp als je de ongebakken speculaasjes op de bakplaat een half uur in de koelkast koelt en pas daarna afbakt.
Tip 3: Om deeg tot de juiste dikte uit te rollen gebruik ik altijd deeggeleiders. In een pakketje zitten houten geleidertjes van 3, 5 en 10 mm. De geleidertjes leg je aan weerszijden van je deeglap en dan rol je de deeglap met een deegrol tussen de geleiders uit. Het deeg wordt dan automatisch de juiste dikte.
Zie ook het videorecept Speculaas maken met de speculaasroller