Spaghetti van zoete aardappel

Oh oh, wat héb ik een schik met mijn nieuwe spiraalsnijder van Lurch. Zelfs de eenvoudigste aardappel of winterwortel wordt een feest om de zien. Bovendien worden de groentes/aardappels door de snijder heel dun gesneden, zodat ze rechtstreeks de oven of pan in kunnen, zonder dat ze het eerst hoeft te koken o.i.d. In een paar minuten klaar, supergemakkelijk en overheerlijk. Wat wil je nog meer? Dit is een echt basisrecept. Je kunt hier natuurlijk nog alle kanten mee uit. De oranje zoete aardappel is wel het mooiste voor dit gerecht, maar was nét niet verkrijgbaar toen ik dit filmpje op wilde nemen.
3 zoete aardappels
1½ eetlepel olie naar keuze
paprikapoeder (de milde/zoete variant)

Kookinstructies

Zet de spiraalsnijder op de aanrecht en druk hem met beide handen naar beneden; door de zuigvoetjes staat hij nu muurvast. Zet de fijne rasp in de spiraalsnijder. Zet een lage ovenschaal voor de spiraalsnijder. Ik heb hier de keramische Aga-braadslede gebruikt, die past er precies goed onder.

Zoek een beetje langwerpige zoete aardappels uit voor dit gerecht, die draaien het gemakkelijkst. Schil ze en snijd een stukje van een spitse kant, zodat je een plat vlakje hebt. Zet de aardappel met de ene kant tegen de rasp aan en druk hem met de platte kant tegen de pinnetjes van de zwengel. Nu zit de aardappel vast en dus: draaien maar!

Verdeel de olie over de aardappelspaghetti en bestrooi met wat paprikapoeder. Schep even met je handen goed om, zodat de aardappel aan alle kanten met olie bedekt is. Vind je de spiralen te lang, dan knip je ze eenvoudig een keer in de schaal door. Bestrooi met nog wat paprikapoeder.

Zet 10 minuten op het rooster van de braadovenvloer of in een voorverwarmde oven van 200 °C. Bij mij duurt de oranje variant ongeveer 10 minuten, en de gele iets langer: ongeveer 14 minuten, maar het kan bij jouw oven best een minuutje meer of minder zijn. Pak gewoon even een sliertje uit de ovenschaal en proef of het gerecht al gaar is.

Tip:  De spiraalsnijder hoef je alleen even onder stromend water schoon te spoelen. Laat hem even drogen op de warmhoudplaat of op een theedoek/handdoek die je op de deksel van de sudderplaat legt.

Zie ook het videorecept Spaghetti van zoete aardappel

 92.50