Sinaasappelcake

200 gram zachte boter plus een klontje om de vorm in te vetten
200 gram suiker
½ theelepel zout
geraspte schil van 2 biologische sinaasappels
4 eieren
200 gram bloem
1½ theelepel bakpoeder
35 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes, wat kleiner gehakt
sap van 2 sinaasappels
100 gram suiker
1 eetlepel Cointreau of Grand Marnier

Kookinstructies

Zet een hartvorm of ronde bakvorm van 24 cm met een klontje boter erin op de warmhoudplaat of op de deksel van de sudderplaat. Doe de zachte boter met de suiker en het zout in de kom. Rasp het oranje gedeelte van de sinaasappelschil erboven. Mix (met de handmixer of met de draadgarde van de KitchenAid) dit tot een zachte luchtige massa. Als het mengsel te veel tegen de wand van de kom aan plakt, schraap het dan af en toe met een pannenlikker eraf. Voeg de eieren één voor één toe en mix na elk ei goed door. Als je de KitchenAid gebruikt, kun je elk ei een paar minuten meemixen voordat je het volgende toevoegt.

Meng de bloem met het bakpoeder. Zeef de helft ervan boven de kom met het suiker-botermengsel en schep het luchtig erdoor met de pannenlikker. Zeef ook de rest van het meel erbij en schep ook dit er luchtig door.

Wrijf de stukjes sinaasappelschil een beetje los met wat bloem, zodat de stukjes niet zo aan elkaar plakken en schep dan ook de sinaasappelschilletjes door het beslag. Verdeel de gesmolten boter met een kwastje goed over de vorm en giet het beslag erin. Bak 55 à 60 minuten op de derde richel van de bakoven of 50 à 55 minuten op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven.

Vervang de koude plaat als de cake te donker wordt of halverwege de baktijd. Geen warme Aga? Dan 40 minuten bakken in een heteluchtoven van 140 °C. De cake is klaar als de randjes een beetje van de vorm los komen.

Maak een kwartier voordat de baktijd om is de siroop. Zet een pannetje op de sudderplaat en los daarin 100 gram suiker in het sap van 2 sinaasappels op. Laat de siroop een minuut of vijf borrelen. Neem van het vuur en roer de Cointreau of de Grand Marnier erdoor.

Laat de cake en de sinaasappelsiroop tien minuten afkoelen. Prik gaatjes in de cake en druppel er de helft van de siroop over. Als de siroop er een beetje op blijft liggen, verdeel hem dan met je vingers over de cake zodat het hele oppervlakte met de siroop bedekt wordt. Laat weer 10 minuten staan. Leg een velletje Bake-O-Glide op de cake en daarop een roostertje. Keer de cake om. Prik nu ook de bovenkant van de cake in en verdeel de rest van de sinaasappelsiroop erover. Laat de cake goed afkoelen.

Tip:  Deze hoeveelheid past ook in de kleine met Bake-O-Glide beklede braadslede. Hang de braadslede aan de tweede richels van de bakoven of zet hem op het rooster op de bodem van de braadoven met de koude plaat erboven.

Tip:  Je kunt de taart mooi decoreren met sinaasappelschijfjes. Leg de schijfjes dan even in de sinaasappelsiroop die je gemaakt hebt en leg ze daarna overlappend op de taart (zie foto).

Zie ook het videorecept Sinaasappelcake.

Aanbieding!
 12.95