Runderstoof met Oosters tintje

Een keer een ander smaakje voor je stoofvlees? Probeer dit rundvlees met Indische kruiden eens.
2 eetlepels olie
20 gram boter
700 gram magere runderlappen, in stukken van 3 x 3 cm
zout en peper
500 gram uien, in grove stukken
2 teentjes knoflook uit de knijper
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel sereh
1 theelepel laos
2 cm verse gember, geraspt
1 eetlepel bloem
4 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel gembersiroop
1½ eetlepel limoensap, versgeperst
4 dl runderbouillon
1 eetlepel bruine basterdsuiker of goela djawa (palmsuiker)
3 kruidnagels
1 lente-uitje, in dunne schuine plakjes
sesamzaad of korianderblaadjes om te bestrooien

Kookinstructies

Verwarm de olie in een voorverwarmde braadpan op de hete plaat en laat de boter in de olie smelten. Bak de blokken sukadelappen snel rondom bruin. Als je een kleinere pan gebruikt, kun je dat het beste in porties doen. Bestrooi het vlees met zout en peper en schep het op een bord.

Fruit de uien met de knoflook in dezelfde pan totdat ze wat zachter zijn. Als je daarvoor net te weinig olie over hebt, voeg dan eerst weer een eetlepel olie toe. Roer de sambal, sereh en laos erdoor en rasp de gember erboven. Strooi de bloem erop en voeg de ketjap, de gembersiroop, het limoensap en de runderbouillon toe. Roer de basterdsuiker erdoor en voeg de kruidnagels toe. Doe het vlees weer terug in de pan, breng het geheel aan de kook en zet de afgesloten pan minimaal 3½ uur in de kookoven. Langer mag ook. Breng eventueel nog verder op smaak en strooi er de schuingesneden lente-ui over, het sesamzaad of blaadjes koriander, zoals op de foto.

Geen Aga? Stoof het vlees dan afgedekt 3 uur op zeer laag vuur (evt. op een sudderplaatje) of zet de pan 3 uur in de conventionele oven van 95 °C.

Tip: Je kunt voor deze schotel rundvlees naar keuze gebruiken. Sukadelappen hebben minimaal twee uur stooftijd nodig. Voor ander stoofvlees, zoals deze magere runderlappen, moet je een minimale stooftijd van drie uur aanhouden. In de Aga mag dat altijd langer.

Zie ook het videorecept Runderstoof met Oosters tintje