Rozenbavarois

Een bavarois met rozensmaak, gemaakt in een roosvorm en bestrooid met gesuikerde rozenblaadjes. Roziger kan het niet …
Voor de bavarois:
8 blaadjes gelatine
8 eidooiers
3 x 75 gram suiker
4 dl melk
4 eetlepels rozensiroop
2 eetlepels marasquin
5 dl slagroom
4 eiwitten
Voor de gesuikerde rozenblaadjes:
1 eiwit
fijne kristalsuiker
onbespoten rozenblaadjes

Kookinstructies

Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Klop de eidooiers met 75 gram suiker tot een lichte, luchtige massa. Breng de melk met 75 gram suiker op de sudderplaat of op laag vuur tot aan de kook. Giet de melk al roerend bij de geklopte eidooiers. Doe het mengsel terug in de pan en laat het binden tot een dunne vla. Let op: laat niet aan de kook komen, dan schift het!

Wanneer is de vla goed? Doop de bolle kant van een lepel in de vla en trek er met je vinger een streep over. Blijft de streep staan, dan is de vla goed. Roer, van het vuur af, de rozensiroop en de marasquin toe. Voeg dan al roerend één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Giet de vla over in een grote schaal. Zet de rozenvla nu op de aanrecht om af te koelen en roer het geheel af en toe om. De rozenvla wordt na een tijdje pas lobbig. Wil je dit proces versnellen, dan zet je de schaal in een bak met koud water waaraan ijsblokjes zijn toegevoegd.

Klop de eiwitten tot zachte pieken en voeg tijdens het mixen heel geleidelijk 75 gram suiker toe. Klop ook de slagroom tot zachte pieken (dus niet helemaal stijf kloppen). Zodra de vla lobbig begint te worden schep je de slagroom boven op de vla en je spatelt deze er luchtig door. Dan leg je ook het geklopte eiwit erbovenop en ook dit spatel je er luchtig door. Blijf spatelen totdat er geen witte vlokken meer te zien zijn. Dit duurt even, maar kom niet in de verleiding om dan maar te gaan roeren, want dan wordt de bavarois minder luchtig. Spoel de roosvorm om met koud water en giet de bavarois erin. Laat minimaal 5 uur in de koelkast opstijven, maar liever nog een hele nacht.

Maak de rand van de bavarois voorzichtig los van de vorm. Doop de vorm even in heet water. Keer de vorm dan om op een platte schotel en decoreer met de gesuikerde rozenblaadjes.

Gesuikerde rozenblaadjes: Klop het eiwit even met een vork los. Bestrijk de rozenblaadjes met het eiwit; gebruik daarvoor een soepel kwastje. Bestrooi de blaadjes dun met fijne suiker.
Leg ze op een fijnmazig rooster en zet dit op de warmhoudplaat of op het deksel van de sudderplaat. Laat ze drogen totdat ze helemaal droog en hard zijn. De blaadjes worden tijdens het drogen iets donkerder. Bewaar in een goed afgesloten pot.

Tip:  Bavarois kun je tot drie dagen van tevoren maken. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Tip:  Rozensiroop is van het merk Monin te koop bij de Hanos. Rozensiroop van het merk Go-Tan vind je in de toko. Qua smaak verschillen de merken niet veel.

Tip:  Marasquin, of maraschino, is een heldere likeur die vaak voor desserts of gebak wordt gebruikt. Het is verkrijgbaar bij de slijterij, ook in hele kleine flesjes.

Zie ook het videorecept Rozenbavarois