Roomtaartjes met een walnoot-dadelbodem (coronataartjes)

Genoeg schoongemaakt en getuinierd? De buurt al drie keer rond gefietst en alle handwerkjes af die zijn blijven liggen? Dan wordt het nu weer tijd om lekkere taartjes te maken! Deze taartjes bestaan eigenlijk uit twee basisreceptjes. De eerste is een gezonde taartbodem. Hiervoor heb ik nu een kleine hoeveelheid noten en zuidvruchten genomen omdat ik slechts enkele kleine taartjes wilde maken (er is immers weinig bezoek tijdens de corona-crisis). Je kunt het recept echter verdubbelen voor wat grotere taartjes of verdriedubbelen als je er een grote taart van wilt maken. Kies wel een taartvorm/taartvormpjes met een uitneembare bodem of taartringen zonder bodem. Ook de roomvulling is naar behoefte te ver(drie)dubbelen. Wil je de roomvulling iets zachter hebben – wat mooi is bij een wat grotere taart – dan kun je wat meer slagroom toevoegen. De taartjes op de foto heb ik gegarneerd met bramen en viooltjes. Maar voor Pasen zou je de taartjes bijvoorbeeld kunnen voorzien van een laagje lemon curd en wat gekonfijte citroen of een wit paaseitje.
100 gram walnoten
75 gram rozijnen
5 dadels
evt. wat (walnoot)olie
250 gram mascarpone
2 eetlepels slagroom
2 eetlepels suiker of stevia-kristal
1 eetlepel vin santo
½ theelepel vanille-extract
bramen en eetbare viooltjes of een andere garnering naar keuze

Kookinstructies

Doe de noten, rozijnen en dadels in de foodprocessor en maal ze helemaal fijn. Waarschijnlijk plakt de vulling nu vanzelf aan elkaar (dat is een beetje afhankelijk van de smeuïgheid van de dadels). Zo niet, voeg dan een heel klein scheutje olie toe en maal de vulling nog even. Voor kleine taartjes zoals op de foto, verdeel je het notenmengsel over ongeveer acht kleine, rechte vormpjes van 5 cm doorsnede. In de vormpjes heb ik een stripje Bake-O-Glide gezet tegen het plakken. Neem een tonicstampertje en druk de vulling gelijkmatig aan.

Meng de mascarpone, slagroom (stevia)suiker, vin santo en het vanille-extract met een lepel goed door elkaar. Verdeel de vulling over de taartbodempjes en strijk een beetje glad. Zet een uurtje in de koelkast om op te stijven.

Neem de taartjes uit de koelkast. Schuif de ringvormpjes van de taartjes en wikkel de Bake-O-Glide eraf. Decoreer met vers fruit een eetbare bloemetjes. Ook een laagje jam/gelei/vruchtenspread met een bijpassend vruchtje is natuurlijk lekker.