Rijkgevulde kerstkrans

Het ontbijt der ontbijten; het kerstontbijt! Dan wil je wel met zo’n heerlijke zelfgebakken kerstkrans pronken. Deze prachtig gedraaide broodkrans wordt rijkelijk gevuld met kerstjam (zie het recept Kerstjam), gedroogde cranberry’s, amandelen, dadels en gekonfijte sinaasappelschil.
Brooddeeg:
500 gram bloem of gebuild meel
25 gram verse gist
7,5 gram zout (= ½ eetlepel)
3 dl melk
50 gram zachte boter
1 eidooier
1/3 theelepel kaneel
rasp van ½ sinaasappel
Vulling:
300 gram kerstjam
100 gram gedroogde cranberry’s
100 gram amandelen
75 gram dadels
25 gram gekonfijte sinaasappelschil
1 ei om te bestrijken

Kookinstructies

Kneed met de hand of met de kneedmachine een soepel brooddeeg van alle brooddeegingrediënten en 2½ dl van de melk. Voeg tijdens het kneden de rest van de melk beetje bij beetje toe, zodat je goed in de gaten kunt houden of het deeg niet te nat of te droog wordt. De juiste hoeveelheid vloeistof is namelijk afhankelijk van het soort meel dat je gebruikt. Ik gebruikte gebuild meel en ik had precies 3 dl melk nodig. Maak het deeg niet te droog: het mag licht plakkerig blijven.

Maak een bol van het deeg, leg het op een houten plank en dek het met een schone theedoek af. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen totdat het volume verdubbeld is. Hak ondertussen de amandelen wat kleiner en snijd de dadels in stukjes.

Rol het deeg op een bebloemde aanrecht gelijkmatig uit tot een rechthoek van ongeveer 50 x 30 cm. Bestrijk de deeglap met de kerstjam, maar laat een kleine stukje aan de rand vrij. Bestrooi de jam met de gedroogde cranberry’s, de grofgehakte amandelen, de dadels en de gekonfijte sinaasappelschil. Rol de lap deeg vanaf de lange zijde op en druk hem op de naad vast. Halveer de deegrol in de lengte, zodat je twee strengen van 50 cm hebt. Leg de twee deegstrengen naast elkaar met de aangesneden kant boven. Wikkel de strengen voorzichtig om elkaar heen, waarbij je de aangesneden kant boven houdt. Vorm een cirkel van deze spiraal en druk deze voorzichtig met de uiteinden op elkaar. Druk de uitstekende cranberry’s een beetje naar beneden, want anders verbranden ze tijdens het bakken. Laat de krans op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat met een theedoek erover rijzen totdat het volume verdubbeld is.

Klop het ei los. Gebruik een kwastje om het deeg dun met het losgeklopte ei te bestrijken.

Bak de deegkrans 15 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven en daarna 20 à 25 minuten boven in de bakoven. Voor wie geen bakoven heeft: laat het deeg 35 minuten in de braadoven, maar schuif na 15 minuten baktijd de koude plaat erboven. Voor wie geen warme Aga heeft: bak het brood in een voorverwarmde oven van 225 °C. Draai na 10 minuten baktijd de oven terug naar 200 °C. De totale baktijd is 35 à 40 minuten. Laat de krans op een rooster afkoelen en wind er een mooi lint omheen. Serveer de sneetjes met een lik goede roomboter.

Binnenkort weer leverbaar
 5.95