Rendang

De Indonesische rendang is er in vele soorten. Dit is een rendang daging: een rendang met rundvlees. Het lijkt veel werk, maar eigenlijk valt het best mee: eerst maak je een boemboe ̶ een kruidenpasta – die je daarna met het vlees en wat andere lekkere ingrediënten in een braadpan combineert. Vervolgens stoof je het vlees in de Aga-bakoven. Niet alle ingrediënten zijn bij de supermarkt verkrijgbaar, maar een toko heeft ze zeker.
Voor de boemboe:
2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
2 theelepels komijnzaad (djintan)
6 kemirinoten
1 kurkumawortel (geelwortel, 3 tot 5 cm)
5 schijfjes galangawortel (laos)
stukje verse gemberwortel (6 tot 8 cm)
6 teentjes knoflook
3 rode pepers
2 theelepels trassi (garnalenpasta)
5 sjalotjes
½ theelepel kruidnagelpoeder
Voor het vlees:
2 eetlepels kokosolie
1 kilo runderstoofvlees, in blokken van 4 x 4 cm
2 stengels sereh (citroengras)
1 blik kokosmelk
3 blaadjes salam (Indische laurier)
4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
1 eetlepel kokosbloesemsuiker of gula djawa (Javaanse palmsuiker)
1 theelepel zout

Kookinstructies

Zet een gietijzeren sudderpan in de braadoven om voor te verwarmen.

Maak ondertussen de boemboe. Dit kan op twee manieren: in de vijzel of in de blender / keukenmachine. Gebruik je een vijzel, voeg de ingrediënten dan één voor één toe en wrijf ze na elke toevoeging fijn. Als je een blender of keukenmachine gebruikt, kun je alle ingrediënten in de kom van de machine doen en ze met een scheutje kokos- of zonnebloemolie tot een egale pasta malen.

Zet de voorverwarmde braadpan op de sudderplaat of op halfhoog vuur. Verwarm de kokosolie in de pan. Bak de boemboe 3 minuten en roer af en toe door. Voeg dan de blokjes rundvlees toe en verwarm deze nog 2 minuten mee. Het vlees zal niet echt bakken, maar dat hoeft voor een rendang ook niet. Snijd de boven- en onderkant van de stengels citroengras af en kneus ze, bijvoorbeeld door er met een keukenmes op te drukken. Voeg de stengels aan het vlees toe samen met de kokosmelk, de salamblaadjes, de djeroek poeroet, de kokosbloesemsuiker en het zout.

Breng alles rustig aan de kook en zet de pan zonder deksel ongeveer 3 uur op de bodem van de bakoven of op heel laag vuur. De stooftijd is afhankelijk van de temperatuur in de bakoven; die is niet bij alle Aga’s helemaal hetzelfde. Roer de rendang af en toe even door. Normaal gesproken stoof je vlees in de kookoven, maar in dit geval kies je voor de bakoven: hierdoor dikt de saus mooi in en wordt hij donkerder van kleur. Afhankelijk van je voorkeur kun je het vlees wat minder lang stoven – de blokken vlees behouden dan hun vorm – maar bij een rendang mogen de blokken vlees ook uit elkaar vallen tot ‘draadjes’. Wil je draadjes-rendang, dan laat je het vlees wat langer in de oven staan.

Lekker met rijst en een sajoer (Indisch groentegerecht).

Tip 1:ssAls je een boemboe maakt, maak dan gelijk een dubbele portie en vries de andere helft in. Wil je dan nog een keer een rendang maken, dan heb je de schotel in een paar minuten in de oven staan.

Tip 2:ssBij de traditionele Aga’s en de Dual Control stoof je het gerecht op de bodem van de bakoven. Bij de modellen die een verwarmingselement in de bodem hebben, plaats je de pan op een rooster op de bodem van de oven.

Vanaf  229.00