Ravioli met een vulling van pompoen, salie en hazelnoot

Voor de pasta:
200 gram speltbloem of harde tarwebloem
100 gram semola / semolina
3 eieren
¼ theelepel zout
klein scheutje olijfolie
Voor de vulling:
1 kilo pompoen (1 grote of 2 kleine)
zout en peper
10 salieblaadjes
75 gram hazelnoten (bij voorkeur geroosterd)
½ theelepel gemberpoeder
schil van ½ geraspte sinaasappel
wat versgeraspte nootmuskaat
Voor de gebruinde-botersaus met salie:
50 gram boter
10 blaadjes salie

Kookinstructies

Zet een grote pan water in de kookoven.

Doe de bloem en semolina in de kom van de foodprocessor. Breek de eieren erboven en voeg het zout toe. Zet de machine aan en voeg een klein scheutje olie toe. Het deeg moet nu in klontjes in de kom liggen. Kiep de inhoud van de kom op je werkblad en druk het deeg tot een bal bij elkaar. Pak het in plasticfolie en laat het een half uurtje in de koelkast rusten.

Snijd de pompoen in grote stukken en schraap de zaden eruit. Leg de stukken pompoen op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat, bestrooi de stukken met peper en zout en besprenkel ze met olijfolie. Leg op elke schijf pompoen een blaadje salie. Hang de bakplaat 40 minuten op de onderste richel van de braadoven of in een voorverwarmde oven van 210 °C. Laat even afkoelen en schraap het vruchtvlees van de schil.
Doe het vruchtvlees in de kom van de keukenmachine samen met 10 salieblaadje, de geroosterde hazelnoten, het gemberpoeder, de sinaasappelschil en wat nootmuskaat. Breng op smaak met peper en zout. Maal tot een glad mengsel zonder harde stukjes erin (die zouden later het deeg kapot kunnen steken).

Neem een kwart van het deeg en kneed dat door het een aantal keren door de breedste stand van de pastamachine te halen. Het deeg wordt dan wat glanzender en elastischer. Haal het daarna door een steeds smallere stand op de pastamachine tot de laatste (dunste) of een na laatste stand (dat is afhankelijk van je pastamachine). Heb je geen pastamachine dan rol je het deeg tot hele dunne lange lappen uit met behulp van een deegroller.

Bestrooi een raviolivorm met bloem en leg er een lap pastadeeg op. Je kunt hiervoor ook een raviolistempel gebruiken. Leg wat vulling in de holtes en bestrijk de randen met een kwastje met wat water. Leg er weer een lap uitgerold deeg bovenop en rol de deeglagen aan elkaar vast met de bijbehorende deegroller of gebruik daarvoor de raviolistempel. Tik de ravioli uit de vorm op een met bloem bestrooid werkblad. Maak op dezelfde manier ravioli van de rest van het deeg en de vulling.

Zet de boter samen met de salie in een pannetje op de sudderplaat of op laag vuur en laat de boter smelten. Voeg tijdens het smelten wat zout en peper toe. Zodra de boter gesmolten is, zet je het pannetje op de hete plaat of op hoger vuur. Als de boter uitgebruist is, wordt de boter donkerder. Je laat hem dan nog een klein beetje kleuren. Let wel op dat hij niet verbrandt! Nu zijn de blaadjes salie knapperig geworden. Zet het pannetje achter de hete plaat om warm te houden. De smaak van de salie trekt nu nog lekker even in de boter.

Zet de pan met water uit de kookoven op de hete plaat (of gebruik een Quooker). Voeg ruim zout toe. Kook de ravioli in ruim kokend water met zout op de hete plaat of op hoog vuur tot de kussentjes gaar zijn. Hoe lang dat duurt hangt een beetje af van de dikte van het pastadeeg. Bij mij duurde het ongeveer 5 minuten. Proef gewoon even een raviooltje, dan weet je het zeker.

Serveer de ravioli met een beetje van de gebruinde boter met de knapperige salieblaadjes erover.

Zie ook het videorecept Ravioli met een vulling van pompoen, salie en hazelnoot

Vanaf  5.50