Pruimenflan

Elk jaar kijk ik weer hoopvol naar de pruimenboom in mijn tuin. Maar ja, ’t oudje wil niet meer. Een stuk of vijf pruimen maar dit jaar en de wespen hadden zich er al aan tegoed gedaan voordat wij er aan konden beginnen. Gelukkig kreeg ik van een bevriende tuinier een flinke zak grote, zoete pruimen. Te veel om op te eten, dus naast een aantal potten pruimenjam met port (hmmm), kwamen ze terecht in deze warmrode toetjestaart.
Voor het deeg:
150 gram bloem
75 gram boter
2 eetlepels suiker
1 eidooier
Voor de vulling:
2 dl crème fraîche
50 gram suiker
3 eidooiers
1 theelepel koekkruiden
1/3 theelepel piment
500 gram pruimen, gehalveerd en ontpit
50 gram rietsuiker
1 theelepel kaneel
wat crème fraîche om te serveren

Kookinstructies

Kneed bloem, boter, suiker en een eidooier kort door elkaar. Voeg zoveel koud water toe (ongeveer 2 eetlepels) dat er een samenhangend deeg ontstaat. Dit deeg kun je ook heel gemakkelijk met de foodprocessor maken: meng bloem, boter, suiker en eidooier in een paar seconden met het stalen mes tot kruimelgrootte en voeg dan, al draaiend, zoveel koud water toe tot het deeg als grove kruimels door de kom rolt. Druk het deeg met de hand bij elkaar.Leg het deeg in plastic verpakt een halfuur in de koelkast.

Rol het deeg op een bebloemde aanrecht uit tot een ronde lap die iets groter is dan een lage bakvorm van 24 cm ø. Bekleed de ingevette vorm met het deeg.

Klop de crème fraîche los met de suiker, de eidooiers, de koekkruiden en de piment. Giet dit mengsel over het deeg. Rangschik de gehalveerde pruimen erop met de gesneden kant naar boven.
Zet de flan 20 minuten op de braadovenvloer. Meng de rietsuiker met de kaneel en strooi dit over de taart. Zet de flan nog 20 minuten op het rooster op de onderste richels van de braadoven.

Tip 1:  Voor de gewone oven: bak de flan 40 minuten onder in een oven van 200 °C (heteluchtoven 180 °C), bij voorkeur met extra bodemwarmte. Heb je dat niet, verwarm dan tijdens het voorverwarmen van de oven een stevige bakplaat in de oven mee en zet de toetjestaart het eerste kwartier rechtstreeks op de bakplaat. Verwijder na 15 minuten de bakplaat en bak de taart nog 25 minuten op een rooster in het midden van de oven.

Tip 2:  In de winter is de taart ook goed te maken met voorgeweekte gedroogde pruimen.

Tip 3:  De kruidige smaken passen ook heel goed bij abrikozen, dit kunnen zowel verse, gehalveerde abrikozen zijn als voorgeweekte gedroogde abrikozen.

Zie ook het videorecept Pruimenflan