Pompoenpuree met salie

Heerlijk herfstachtig dit recept, met de kleuren, geuren en smaken van het najaar. Lekker bij stoofvlees. Het gerecht is voor 4 à 6 personen.
2 oranje pompoenen van ± 1 kilo per stuk
50 gram boter
handje verse salie, heel fijn gesneden
peper en ruim zout

Kookinstructies

Zet de pompoenen ongeveer 1¼ uur op het rooster in de braadoven of in een oven van 190 °C (heteluchtoven 170 °C). De exacte gaartijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de pompoenen. Als je er in prikt, mag je geen weerstand meer voelen: dan zijn de pompoenen gaar.
Je kunt ook gerust een grote pompoen nemen in plaats van twee kleintjes, maar dan moet hij iets langer in de oven. Ook dan doe je de priktest om te controleren of de al pompoen gaar is.
Laat hem uit de oven even afkoelen tot hij hanteerbaar is.

Snijd de steelaanzet eraf en halveer de pompoen. Schep de zaden eruit (die gebruik je niet meer) en snijd de pompoen in stukken. Kijk daarbij even naar de schil: van sommige soorten pompoen zijn de schillen wat stugger; schep het vruchtvlees dan uit de schil. Ook als je geblakerde vlekken op je pompoen hebt die ontstaan zijn door het roosteren, dan kun je die delen weglaten. Pureer de stukken in de foodprocessor tot een egale massa zonder klontjes.

Snijd de verse salie fijn. Smelt de boter in een pan op de sudderplaat en roer het grootste deel van de salie erdoor. Schep dit om met de pompoenpuree en verwarm het geheel goed door. Voeg versgemalen peper en behoorlijk wat zout toe. Proef even en kijk of er nog wat van de overgebleven salie bij moet. Serveer in een voorverwarmde schaal met een blaadje salie erop.

Tip:  Voor elektrische ovens: de gaartijd van de pompoen blijft ongeveer gelijk, maar je moet de pompoenen wel allebei apart goed in aluminiumfolie inpakken voordat je ze in de oven zet.

Zie ook het videorecept Pompoenpuree met salie.