Pompoencurry met walnoot en granaatappel

Lekker herfstig, deze pompoencurry. En snel en gemakkelijk te maken, zeker als je de currypasta al klaar hebt staan (zie ook het recept Currypasta).
1 flinke pompoen
2 uien
2 eetlepels kokosolie
1 teentje knoflook
2 eetlepels currypasta (zie Tip 1)
½ theelepel kaneel
¼ theelepel kruidnagel
1 blikje (400 ml) kokosmelk
1 theelepel zout (zie Tip 2)
1 rijpe granaatappel
75 gram walnoten
100 gram rozijnen
1 eetlepel ahornsiroop
½ eetlepel versgeperst citroensap

Kookinstructies

Zet voordat je begint een gietijzeren pan in de braadoven om voor te verwarmen.

Schil de pompoen en snijd deze in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Je moet tussen de 800 en 1000 gram pompoenblokjes overhouden. Snijd ook de ui in stukjes.

Zet de voorverwarmde pan op de sudderplaat of halfhoog vuur en smelt hierin de kokosolie. Fruit de ui hierin aan. Pers de knoflook erboven met de knoflookpers en bak de knoflook even met de uien mee. Voeg dan de currypasta, de kaneel en het kruidnagelpoeder en toe en bak deze 2 minuten mee.
Doe nu de stukken pompoen erbij en bak ook deze 2 minuten mee. Als de curry wat te veel aan de bodem vast gaat zitten, schuif het mengsel dan wat opzij in de pan en laat nog wat kokosolie op de bodem smelten. Giet de kokosmelk erbij, voeg het zout toe en breng het geheel op de hete plaat of hoog vuur aan de kook.

Zet de afgesloten pan een half uur in de kookoven of laat het geheel op laag vuur garen. Ondertussen haal je de pitjes uit de granaatappel en je breekt de walnoten in stukjes. Zet de pan weer op de sudderplaat en check even of de pompoenblokjes gaar genoeg zijn. Zo niet, dan zet je de pan met curry nog wat langer in de kookoven. Roer de rozijnen door de curry en een groot gedeelte van de granaatappelpitjes en de walnoten. De rest van de walnoten en granaatappelpitjes houd je achter voor de garnering.

Breng de curry op smaak met een eetlepel ahornsiroop en ½ eetlepel citroensap. Proef het gerecht en kijk of er nog wat zout, citroen of ahornsiroop moet worden toegevoegd.

Schep de curry in een voorverwarmde schaal of gelijk op de borden en garneer met de apart gehouden walnoten en granaatappelpitjes. Serveer de curry met rijst of bulgur (zie Tip 3).

Tip 1:  Deze curry is gemaakt met de currypasta uit het recept Currypasta. Je kunt ook kant-en-klare currypasta gebruiken, maar de smaak van het gerecht zal dan wat anders uitpakken. De meeste currypasta’s uit de supermarkt bevatten flink wat suiker. Houd daar rekening mee als je een kant-en-klare currypasta wilt gebruiken; voeg dan geen of minder ahornsiroop toe.

Tip 2:  De zelfgemaakte currypasta bevat geen zout. Daarom moet je aan deze curryschotel aardig wat zout toevoegen om hem mooi op smaak te krijgen. Gebruik je kant-en-klare currypasta, kijk dan even op het etiket of er zout in zit. Zo ja, pas de hoeveelheid zout dan aan.

Tip 3:  Bulgur koop je bij de toko, de natuurvoedingswinkel en soms ook bij de supermarkt. Er is enorm veel verschil in kwaliteit en smaak. Degene die ik er qua smaak echt met kop en schouder bovenuit vind steken is de bulgur van Ekoland, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.

 13.95