Pompoencrèmesoep met sinaasappel, appel en gember

Pompoensoep past helemaal bij de herfst en winter. Meestal is een pompoensoep een lekkere, vullende maaltijdsoep, maar deze keer heb ik er een luxe crèmesoep van gemaakt. Misschien als speciaal voorgerechtje voor de Kerst? De soep is extra lekker als je hem serveert met de Dadel-vijgensneetjes met sinaasappel.
1 pompoen van 1½ kilo
wat zonnebloemolie
zout en versgemalen peper
25 gram boter
1 ui, gesnipperd
stukje verse gember van ± 2 cm
750 ml groentebouillon
250 ml melk
1 appel, geschild en in stukjes
2 eetlepels gembersiroop
rasp en sap van 1 sinaasappel
snufje kaneel
1,5 dl slagroom
wat hazelnoten om te garneren

Kookinstructies

Snijd de pompoen in acht parten en verwijder de zachte kern en de pitjes met een lepel. Leg de parten op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Bestrijk de parten met olie en bestrooi ze met zout en peper. Hang de bakplaat ongeveer 45 minuten boven in de braadoven of in een voorverwarmde oven van 220 °C (heteluchtoven 200 °C). De pompoenen kun je ook al eerder op de dag roosteren.

Verhit de boter in een (braad)pan op de sudderplaat en fruit de gesnipperde ui een paar minuten. Rasp de gember erboven en bak deze even mee. Sluit de pan en zet het uienmengsel in de kookoven of zet de pan even van het vuur af als je geen kookoven hebt. Snijd of pel ondertussen de schil van de geroosterde pompoen en verdeel deze in grote stukken.

Zet de pan met het uienmengsel weer op de sudderplaat of op middelhoog vuur. Voeg de bouillon, de melk, de gesneden appel, de gembersiroop, de rasp en het sap van de sinaasappel en een snufje kaneel aan de pan toe. Zet de pan, zodra de inhoud kookt, nog 30 minuten afgedekt in de kookoven.

Rooster ondertussen de hazelnoten: leg ze op een bakplaatje en schuif dit 15 à 20 minuten boven in de bakoven. Hak de noten daarna wat kleiner.  Pureer de soep met een staafmixer en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer met de Dadel-vijgensneetjes.

 89.50
Binnenkort weer leverbaar
 92.50