Pesto

De echte Italiaanse pesto is onvergelijkbaar lekker en heeft niets te maken met pesto uit een potje. Met een foodprocessor heb je in no-time een portie gemaakt. De echte purist gebruikt een vijzel om pesto te maken. Eerlijk gezegd heb ik het verschil nooit geproefd, maar het langzaam fijnwrijven van de ingrediënten in de vijzel is wel een prettig onthaastend karweitje. Dus voor allebei de manieren valt wel wat te zeggen.
2 tenen verse knoflook
zeezout
50 gram basilicumblaadjes
15 gram pijnboompitten
30 gram pecorino, geraspt
100 ml extra vergine olijfolie
70 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Kookinstructies

Rasp de kazen op de fijne rasp van de foodprocessor en zet ze daarna even apart.

Doe de knoflook en zeezout naar smaak in de grote kom van de keukenmachine en laat even draaien. Schraap het met een pannenlikker van de wand. Voeg de basilicum, de pijnboompitten en de geraspte kazen toe en gebruik een paar keer de pulse-toets om het geheel te mengen. Zet de machine dan aan en voeg geleidelijk de olijfolie toe tot de pesto de gewenste dikte heeft. Misschien heb je wat meer of minder olie nodig. Laat de machine niet langer draaien dan nodig, want de pesto mag niet warm worden.

Tip:  Eigenlijk is het de bedoeling om alleen de blaadjes van de basilicumplant te gebruiken. Maar ben je ongeduldig, zoals ik, dan pak je gewoon een flinke bos basilicum en je draait de stelen aan de onderkant eraf.

Tip:  Verse pesto is het lekkerst, maar wil je hem wat langer bewaren, giet er dan wat olijfolie over.

Tip:  Je kunt de twee verschillend kazen best vervangen door 100 gram Parmezaanse kaas. Misschien minder authentiek, maar ook lekker.