Paashaasjes

Nog maar twee weken en het is alweer Pasen. Om alvast in de stemming te komen, kun je deze leuke koekjes bakken: paashaasjes met een eitje op hun buik. Nou ja … een amandeltje dan. De paashaasjes worden van een eenvoudig amandeldeegje gemaakt, dat je razendsnel in de foodprocessor bereidt.
50 gram amandelen
150 gram speltbloem
100 gram boter
100 gram kokosbloesemsuiker / palmsuiker / oerzoet
½ theelepel natuurlijk amandelextract
snufje zout
1 ei, losgeklopt
amandelen zonder vel voor op de paashaasbuik

Kookinstructies

Maal de 50 gram amandelen in de foodprocessor tot poeder. Voeg de speltbloem, de boter, de kokosbloesemsuiker, het amandelextract en het zout toe. Schakel de machine een paar seconden in tot alles fijngemalen en gemengd is. Voeg nu, terwijl de foodprocessor nog draait, langzaamaan het ei toe. Je hebt niet het hele ei nodig: stop met het toevoegen van het ei als het deeg bij elkaar begint te klonteren. Voeg liever iets te weinig dan te veel ei toe. Je controleert het deeg door een klompje uit de kom te nemen. Knijp het deeg bij elkaar; als het tot een mooi samenhangend deeg geknepen kan worden dat niet plakkerig is, is het oké. Is het deeg iets te droog, voeg dan nog wat ei toe en laat de machine nog een paar seconden draaien. Laat het deeg, ingepakt in plasticfolie, een half uur in de koelkast rusten.

Bestrooi de aanrecht dun met bloem. Ik gebruik daarvoor een bloemstrooier, dan krijg je een mooi egaal dun laagje bloem op de aanrecht. Rol de helft van het deeg met een deegroller uit tot 3 mm dikte. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is. Als je daarvoor deeggeleiders van 3 mm gebruikt, zoals je op de foto ziet, wordt het deeg overal even dik, ook wanneer je aan de tweede portie deeg voor de volgende bakplaat begint. Steek er met de amandelhaas-uitsteker haasjes uit en leg ze met een plaatmes op de met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Leg een amandeltje bovenaan op de paashaasbuik en sla zijn armpjes eroverheen. Druk de armpjes voorzichtig op elkaar vast. Prik desgewenst twee gaatjes voor de ogen in het breedste deel van het gezichtje.

ak de haasjes 15 minuten boven in de bakoven en keer de bakplaat een slag halverwege de baktijd. Als je een twee-oven Aga hebt, zet de bakplaat dan op het rooster op de braadovenvloer met een koude plaat erboven en bak de haasjes 12 minuten. Heb je een gewone oven, bak de koekjes dan 15 minuten op 170 °C (heteluchtoven 155 °C). Schep de haasjes met het plaatmes op een taartrooster en laat ze daar verder afkoelen. Verwerk de rest van het deeg op dezelfde manier.

Tip:  Heb je geen speltbloem, dan kun je ook gewone bloem of gebuild meel gebruiken. Volkorenmeel is niet zo geschikt voor deze koekjes, want dan vouwen de armpjes van de haas niet zo gemakkelijk.

Tip:  Hou je niet van haasjes? Je kunt deze koekjes ook maken met de uitsteker amandelbeer (zie foto hierboven).

Tip:  Kun je geen blanke amandelen krijgen? Kijk dan op dit filmpje hoe je zelf je amandelen kunt ontvellen.

Tip:  Breekt er een oor van de paashaas? Geen nood, het lijkt nu sprekend een Teletubbie. En die smaken ook uitstekend.

Aanbieding!
 1.95